Роман Протасевич назвав себе “ідейним дурником” і виступив на підтримку Олександра Лукашенка

Дата: 01 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Білоруський журналіст, колишній головний редактор опозиційного телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич назвав себе “ідейним дурником” та заявив, що альтернативи Олександру Лукашенку як президенту Білорусі немає.

Про це він сказав під час інтерв’ю журналістці видання Znak.

Джерело: dw.com

За його словами, влітку-восени 2020 року в нього “був запал”, він був “ідейним дурником”.

“Це була унікальна для Білорусі ситуація. Ми дивилися на це з певною часткою емоційності. Але коли почалася внутрішня боротьба, стали ділити шкуру невбитого ведмедя: якісь майбутні посади, посади, запал пропав. Наша світла ідея стала тонути в проблемах усередині опозиції, розборках за гроші, владу. У листопаді 2020 року багато хто почав усвідомлювати – революцію програно. Це було очевидно. І ось тоді настало розчарування”, – сказав Протасевич.

Він також пояснив, що йому змінили умови утримання під домашнім арештом через співпрацю зі слідством, чого він ніколи не приховував.

За словами журналіста, він став іншою людиною, посидівши під домашнім арештом.

“Посидівши в інформаційній тиші, можу сказати, що час, проведений під домашнім арештом, допоміг мені краще зрозуміти себе, змінити погляди на життя, плани, проаналізувати, які помилки зробив у минулому (і це я не тільки про політику). Мої близькі бачать ці зміни. Уся ситуація пішла мені на користь. Був сам собі психолог. Я став, хоч би як голосно це звучало, іншою людиною”, – пояснив він.

Протасевич погодився з висунутими проти нього в Білорусі звинуваченнями в організації протестів, наголосивши, що це “справедливо”.

Щодо Лукашенка журналіст сказав, що не буває “однозначних” політиків.

“Кожен великий політик має свої скелети в шафі, свої недоліки й проблеми. У мене не сталося повного перевзування, я не став якимось затятим фанатом Олександра Григоровича. Просто глянув на обидві сторони. Я маю власний погляд на деякі проблеми, які є в Білорусії. І про них треба казати. Прозвучить банально, розумію, але альтернативи немає”, – заявив він.

Також Протасевич кілька разів наголосив на тому, що не прагне далі лізти в ці розборки, у політику. 

Нагадаємо, Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Канал Nexta був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Наприкінці червня затриманих перевели під “домашній арешт”. 8 липня Протасевич завів акаунт у твіттері, стверджуючи, що зробив це добровільно й обіцяє бути постійно на зв’язку.

У січні 2022 року журналіст повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter