У 2023 році понад 114 000 українців отримали першу психологічну допомогу від лікарів первинної ланки

Дата: 14 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Понад 114 тисяч українців минулого року отримали першу психологічну допомогу від лікарів первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Про це поінформувала пресслужба Національної служби здоровʼя.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

“114 112 пацієнтів отримали допомогу за пакетом “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” у 2023 році. З них: 72 395 – жінки, 41 717 – чоловіки, 18 170 – діти”, – йдеться у повідомленні.

За даними Національної служби здоровʼя, найчастіше до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів з питань, що стосувалися ментального здоров’я, зверталися через: відчуття тривоги/нервування/напруженості – 47 555 пацієнтів, порушення сну – 32 289 пацієнтів, психологічні симптоми/скарги інші – 18 943 пацієнти, пригнічений настрій – 7 855 пацієнтів, дитяча поведінка – симптоми/скарги – 5 146 пацієнтів.

Зазначається, що ментальну підтримку можна отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором НСЗУ на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Ці фахівці пройшли спеціальне навчання ВООЗ mhGAP та можуть надавати першу психологічну допомогу.

Повний перелік послуг можна отримати за посиланням http://surl.li/nrrft

Щоб знайти потрібного лікаря, слід зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або скористатися онлайн-мапою на сайті НСЗУ: http://surl.li/nqwye

Нагадаємо, в Україні започаткували проєкт з безоплатної психологічної допомоги підліткам і молоді в онлайн-форматі. Серед тем, з якими вони можуть звернутися до консультантів, – апатія, тривожність, булінг, сексуальна освіта, профілактика ВІЛ та СНІДу.

Також ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безоплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.

Крім того, для самозарадності можна пройти онлайн-курси “Базова психологічна допомога в умовах війни”, “Знати, як допомогти” та виконати вправи й рекомендації в ілюстрованому керівництві Всесвітньої організації охорони здоров’я про важливі навички в періоди стресу.

Читайте також: Безоплатна правова допомога під час війни: хто має право і як отримати 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter