Суд у Москві залишив у СІЗО ще чотирьох затриманих українських моряків

Дата: 16 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Лефортовський районний суд Москви 16 січня продовжив арешт ще чотирьом затриманим українським військовослужбовцям.

Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням на “Інтерфакс”.

Таким чином, капітан третього рангу Володимир Лісовий, старші матроси Віктор Безпальченко і Володимир Варимез та старшина першої статті Владислав Костишин залишаться в СІЗО до 24 квітня.

Як повідомив один з адвокатів у справі українських моряків Ілля Новіков, затримані військовослужбовці на засіданнях Лефортовського районного суду Москви, де розглядалося продовження їх арешту, не відповідали на запитання суддів, посилаючись на Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Як повідомлялося раніше, захист захоплених ФСБ українських військових оскаржить продовження їхнього арешту в усіх інстанціях, зокрема в Європейському суді з прав людини.

Суд у Москві 15 січня продовжив термін тримання під вартою 20 з 24 українських військових. 17 з них перебуватимуть під арештом до 24 квітня, Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаться в СІЗО до 26 квітня.

Усі 24 затримані ФСБ біля узбережжя Криму українські військові заявили слідству, що є військовополоненими.

25 листопада російські силовики поблизу Керченської протоки відкрили вогонь по трьох українських кораблях, які після невдалої спроби мирно пройти з Чорного в Азовське море (Росія фізично заблокувала судноплавний канал розвернутим упоперек вантажним судном) поверталися назад до Одеси, і силою захопили їх, а також узяли в полон 24 українських моряків, троє з яких були поранені. Відповідно до міжнародного права, ці дії Росії, як і тарани одного з українських кораблів російськими раніше того ж дня, є актами агресії.

Морякам, усупереч міжнародному праву, яке визначає їхній статус як військовополонених, висунули кримінальні звинувачення в “порушенні російського кордону” – попри те, що, за українсько-російським Договором про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року, “торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства”; крім того, через будь-які територіальні води, зокрема й ті, на які незаконно претендує Росія навколо окупованого нею українського Криму, гарантоване право мирного проходу кораблів і суден усіх держав, відповідно до Конвенції ООН із морського права.

Підконтрольні Москві суди в Криму взяли полонених під арешт на два місяці. Їх доставили з Криму до Росії, до Москви. РФ тривалий час не дозволяла відвідати їх українським консульським працівникам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter