Суд визнав незаконним наказ про реорганізацію Довженко-центру

Дата: 12 Липня 2023
A+ A- Підписатися
Господарський суд Києва визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-центру.

Про це 11 липня повідомили на фейсбук-сторінці установи.

Колектив Довженко-центру біля будівлі Господарського суду в Києві. Джерело: фейсбук-сторінка Довженко-центру

“Ми вдячні нашим прихильникам за громадський контроль. Саме суспільний інтерес і включеність не дали справі захлинутися”, – йдеться в повідомленні.

Водночас у Довженко-центрі подякували адвокаткам Лесі Крижанівській та Надії Денисюк за захист і Міністерству культури та інформаційної політики “за зваженість та підтримку в справі проти Держкіно”.

За даними журналістки “Суспільне Культура” Ірини Пригор, яка відвідала засідання, суд повністю задовольнив позов Довженко-центру. У Держкіно заявили, що подаватимуть апеляцію.

Суд призначив до розгляду заяву Довженко-центру від 2 травня 2023-го про стягнення витрат на професійну допомогу на 25 липня.

Національний центр Олександра Довженка подав судовий позов до Державного агентства України з питань кіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ №100 про реорганізацію в жовтні 2022 року.

Відомо, що 17 серпня Довженко-центр на своїй сторінці у фейсбуку заявив про наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію установи. У самому центрі це назвали “фактичною ліквідацією”.

Зі свого боку в Держкіно сказали, що Довженко-центр планують реорганізувати, а не ліквідувати.

У Мінкульті наголосили, що виступають проти ліквідації центру, і підтвердили, що наразі йдеться лише про його реорганізацію.

Проти реорганізації Довженко-центру виступили Мистецький арсенал, Український інститут та Український ПЕН.

Своєю чергою польська кіноакадемія закликала президента Володимира Зеленського зберегти Довженко-центр і запропонувала евакуювати кіноархіви.

Скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації Довженко-центру рекомендував парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики.

Громадська рада при Держкіно назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”. Її члени також вимагали скасувати його.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter