Кіноакадемія Польщі закликала Зеленського зберегти Довженко-Центр

Дата: 01 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Польська кіноакадемія закликала президента Володимира Зеленського зберегти Довженко-Центр і запропонувала евакуювати кіноархіви.

Про відповідне звернення президента кіноакадемії Даріуша Яблонського розповіла журналістка, артоглядачка Лєна Чиченіна.

Кінотека Довженко-Центру. Джерело: ukrainer.net

Вона також оприлюднила копію звернення, де серед іншого вказано, що в березні Яблонський нібито вже звертався до керівника Офісу президента Андрія Єрмака та міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з пропозицією тимчасово евакуювати кіноархіви до установ-партнерів у Європі. Їх погодилася прийняти у себе італійська кіностудія Cinecitta. Проте українська сторона не пристала на цю пропозицію.

Водночас польські митці звернули увагу на “уповільнення розвитку та згортання демократичних процедур і механізмів прозорості, які з’явилися в українському кіно після 2020 року”.

“Із сумом та жалем за втраченою нагодою ми слухали розповіді наших українських друзів-кіномитців, які почали констатувати нову реальність кінопроцесу”, — йдеться у зверненні.

У документі наголошується: “Коли ця ситуація почала загрожувати кіноспадщині, яка є надбанням світової культури, ми не можемо мовчати”.

На переконання Польської кіноакадемії,  кіноархів Національного центру Олександра Довженка безумовно належить до світової спадщини.

“Ми чули про спробу його ліквідації та про передачу безцінних ресурсів невідомій установі, яка ніколи не займалася такою діяльністю на такому рівні”, — уточнили у зверненні.

Рішення ліквідувати кінотеку викликало велике занепокоєння серед найбільших прихильників України у сфері культури, наголосили в Польщі. Адже українська кіноспадщина є частиною європейської культури — культурною спадщиною, яка належить усім, йдеться в листі.

Яблонський вказав, що запропонував Ткаченку та Єрмаку транспорт і професійний конвой для евакуації матеріалів, послуги професіоналів зі збереження та реставрації кіноспадщини.

“Попри те, що українська кіноспадщина належить всьому людству, відповідальність за її збереження лежить на українській державі, яка зараз так мужньо бореться за своє право на унікальність. Ця війна за збереження української ідентичності не повинна бути підірвана жодною диверсією. Безвідповідальне рішення може до цього призвести”, — підкреслив він.

Від імені Польської кіноакадемії він закликав українську владу розв’язати питання “реструктуризації” Довженко-Центру та не допустити розпорошення повної колекції фільмів.

“Просимо вас, пане президенте, ще і як кінематографіста, ініціювати процес надання Довженко-Центру передбаченого законом охоронного статусу, який зробить неможливими майбутні спроби його дезорганізувати”, — звернувся він до Зеленського та зауважив, що пропозиція щодо тимчасової евакуації матеріалів все ще є актуальною.

Раніше скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації Довженко-Центру рекомендував парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики.

“Сумнівним і непрозорим” рішення щодо реорганізації назвала Громадська рада при Держкіно. Її члени також вимагали скасувати його.

Нагадаємо, 17 серпня Довженко-Центр на своїй сторінці у фейсбуку заявив про наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію установи. У самому Центрі це назвали “фактичною ліквідацією”.

Зі свого боку в Держкіно сказали, що Довженко-Центр планують реорганізувати, а не ліквідувати.

У Мінкульті наголосили, що виступають проти ліквідації Центру і підтвердили, що наразі йдеться лише про його реорганізацію.

Проти реорганізації Довженко-Центру виступили Мистецький арсенал, Український інститут та Український ПЕН.

На сайті Кабміну зареєстрували петицію №41/004804-22еп про скасування реорганізації Довженко-Центру. Станом на сьогодні, 26 серпня, вона набрала 17 608 голосів із 25 тисяч необхідних для розгляду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter