Справи Майдану: суд підтвердив виправдувальний вирок харківському ексберкутівцю Хандрикіну

Дата: 28 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд залишив чинним виправдувальний вирок ексберкутівцю Андрію Хандрикіну. 

Про це повідомляє Watchers.

Андрій Хандрикін

Колишнього беркутівця, який наразі працює в поліції, звинувачували в катуванні двох учасників Євромайдану. Як стверджувало обвинувачення, Хандрикін разом з колегами в січні 2014 року на колонаді стадіону “Динамо” спочатку затримав, а згодом провів через колону беркутівців двох активістів – Михайла Низькогуза та Владислава Цілицького. Неповнолітнього Низькогуза силовики роздягли за температури повітря –12 °C і поранили ножем у стегно.

Загалом у справі за цим епізодом проходили троє – Андрій Хандрикін, Владислав Мастега та Артем Войлоко, але останні втекли до Росії. У серпні 2019-го Дніпровський райсуд Києва виправдав Хандрикіна.

На слуханні 27 липня представник потерпілих Павло Дикань просив суд скасувати цей вирок та ухвалити обвинувальний, призначивши покарання у вигляді восьми років ув’язнення.

“Суд першої інстанції помилково дійшов висновку про невинуватість обвинуваченого Андрія Хандрикіна”, – наголосив Дикань.

Натомість адвокат Хандрикіна Валентин Рибін заявив, що його підзахисний до побиття та катування потерпілих не причетний. Сам обвинувачений узагалі сказав, що його не було на колонаді стадіону:

“Я підтримую свого захисника. Мені додати більше нічого. Ножем я потерпілих не тикав, газом я їх не поливав”.

Зрештою, судді Тетяна Тютюн, Оксана Павленко та Степан Гладій відмовили в задоволенні апеляційних скарг як потерпілих, так і прокуратури. Вони вже заявили, що подаватимуть нову апеляцію. 

Нагадаємо, що нещодавно двоє колишніх бійців “Беркуту” Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь отримали по три роки позбавлення волі за перевищення службових повноважень. Справа стосувалася подій 30 листопада. Також у червні суд заочно відправив за ґрати командира луганського “Беркуту” Валерія Костенка, який у 2014 році перейшов на бік бойовиків “ЛНР”. 

За сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді цього року пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану вже цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter