Суд виправдав ексберкутівця, якого звинувачували в катуванні майданівців

Дата: 30 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Дніпровський райсуд Києва виправдав колишнього співробітника “Беркуту” Андрія Хандрикіна за звинуваченнями в побитті та катуванні активістів Євромайдану. 

Про це повідомляє 5 канал. 

Стадіон “Динамо” під час Євромайдану у 2014 році

Злочин, як стверджувало обвинувачення, Хандрикін разом з колегами скоїв у січні 2014 року на колонаді стадіону “Динамо”. Тоді двох активістів – Михайла Низькогуза та Владислава Цілицького – силовики спочатку затримали, а згодом провели через колону беркутівців, які били хлопців кийками. У справі за цим епізодом проходили троє – Андрій Хандрикін, Владислав Мастега та Артем Войлоко, але останні втекли до Росії. 

Суд, ухвалюючи рішення про виправдання Хандрикіна, не взяв до уваги частину доказів, адже їх нібито отримали з процесуальними порушеннями. Не взяли до уваги й покази свідків, які, на думку суду, констатували лише побиття потерпілих, але не доводили, що саме Хандрикін брав у цьому участь.

Рідні потерпілих уже заявили, що не погоджуються з таким рішенням. 

“Самосуд вчинили, побили мого хлопця, скалічили його, побили Низькогуза і ще й говорять: “Ми засуджуємо такі дії, але не можемо ніякий вирок винести тому, що це не підлягає ніякому вироку”. У мене немає слів”, – обурюється мати одного з активістів. 

Як відомо, у лютому цього року в п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.


За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter