Венедіктова цього року пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану

Дата: 18 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора планує протягом цього року закінчити слідство в основних справах Майдану 

Про це очільниця Офісу генерального прокурора повідомила під час виступу у Верховній Раді. 

Рішення запросити Венедіктову зі звітом до парламенту ухвалили після відповідної пропозиції віцеспікерки Верховної Ради Олени Кондратюк. Ще наприкінці минулого року в Офісі президента запевняли, що оцінять діяльність генеральної прокурорки на посаді після її звіту про роботу за 2020 рік. 

Під час виступу 18 лютого перед депутатами очільниця Офісу генпрокурора наголосила, що серед перспектив на поточний рік – завершення судового розгляду в першій інстанції справи щодо розстрілів 20 лютого 2014 року мирних протестувальників на Інститутській.

“Ми рухаємося дуже активно. Це насправді наша гордість. Причому ми йдемо чітко й об’єктивно, не стаємо на бік жодних впливів. Слідчі ДБР і прокурори офісу виконують свою роботу сумлінно й об’єктивно. Можу вас запевнити, що цьогоріч ми забезпечимо закінчення слідства в основних справах Майдану”, – сказала Венедіктова. 

Також, за даними очільниці ОГП, у 2020 році втричі збільшилася кількість оголошених підозр у справах Майдану: їх оголосили 24 правоохоронцям, трьом прокурорам, п’ятьом суддям і десятьом цивільним особам. Також розповіла Венедіктова про підтримку публічного обвинувачення в сотні справ Майдану, фігурантами яких є близько 200 осіб.

Висловилася Венедіктова й щодо тогорічного передання до Росії бійців “Беркуту”, яких звинувачують у вбивстві 48 учасників протестів. Це питання вона назвала політичним, а тому запевнила, що не має на нього впливу:

“Питання беркутівців – це політичне питання. Політичних оцінок я не даю. Якщо ви бачите щось у кримінальному провадженні, тут уже моя сфера відповідальності”.

Нагадаємо, що за сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

Минулого року, на шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування справ Майдану помітила й правозахисна організація Amnesty International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter