Суд заочно відправив за ґрати командира луганського “Беркуту” Костенка

Дата: 24 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Соснівський районний суд у Черкасах оголосив вирок командирові луганського “Беркуту” Валерію Костенку. Його заочно засудили до чотирьох років позбавлення волі.

Про це повідомили в Адвокатській дорадчій групі. 

Костенко розповідає про події 2014-го пропагандистам бойовиків. Фото: lugansk-lg-ua.livejournal.com

23 січня 2014 року в Черкасах активісти зайняли нижні поверхи ОДА, однак за декілька годин силовики відбили будівлю та заарештували кілька десятків людей. Уже 26 січня в місті відбулося народне віче, а наступного дня з Києва до міста прибули автомайданівці, які вимагали звільнення затриманих 23–24 січня. Їх також розігнали беркутівці. 

“Раптово вибігли працівники “Беркуту” з різних сторін обладміністрації і почали всіх гамселити. Хто встиг утекти, той устиг. В оператора вийшло. У мене, наприклад, ні. В результаті я отримав тілесні ушкодження з погляду судово-медичної експертизи легкого ступеня тяжкості. В мене була розбита голова. Повністю відбиті кисті рук. Я намагався закрити голову. Вони намагалися її пробити палицями. Я тиждень не міг у руки нічого взяти взагалі. Навіть, коли писав заяву в міліцію, просив допомоги колег, тому що я не міг тримати ручку. Синці й забої по всьому тілу від кийків і ніг беркутівців. Тому що почав бити один, а потім до нього ще приєдналися три або чотири беркутівці”, – розповідає про події тої ночі постраждалий спецкор телеканалу “Інтер” Станіслав Кухарчук.

Від початку війни на Донбасі луганський “Беркут” разом із Костенком перейшов на бік бойовиків. Фото: mvdlnr.ru

Костенка визнали винним у “перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів” та “перевищенні влади або службових повноважень”. Вирок оголосили заочно, адже колишній силовик з 2015 року перебуває в розшуку.  На початку війни на Донбасі луганський “Беркут” разом із Костенком перейшов на бік бойовиків, а у 2019-му засуджений навіть очолював підрозділ спецпризначення так званої “народної міліції ЛНР”.

Як розповіли в Адвокатській дорадчій групі, потерпілі Олег Собченко та Станіслав Кухарчук задоволені тим, що справа дійшла до вироку, але вважають, що покарання могло бути й більшим.

“Я задоволений тим, що хоч якийсь вирок є, тому що ця тягомотина триває вже майже вісім років. Але треба було бачити, що там відбувалося. Це було тупо пекло, коли пачками завозили людей в міську лікарню з розбитими головами. Як над ними [затриманими] знущалися. Це навіть не перевищення службових обов’язків тим самим командиром луганського “Беркуту”, це просто садизм”, – відреагував на вирок Кухарчук. 

Нагадаємо, що нещодавно двоє колишніх бійців “Беркуту” Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь отримали по три роки позбавлення волі за перевищення службових повноважень. Справа стосувалася подій 30 листопада.

За сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді цього року пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану вже цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter