“Що носять дівчата-депутатки?”: журналіст 1+1 поставив Геращенко сексистські запитання

Дата: 18 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Журналіст телеканалу “1+1” в ефірі програми “Право на правду” поставив народній депутатці Верховної Ради України від партії “Європейська солідарність” Ірині Геращенко сексистські запитання і Сексизм – упередження чи дискримінація щодо людей через їхню стать або ґендер..

Відео програми виклали на офіційному каналі 1+1 у YouTube.

Геращенко була гостею шоу “Право на владу”, яке виходить на каналі, ще 5 вересня. Журналіст, який перед цим запитував у гостей студії про законодавчі ініціативи, економіку та стратегічний курс розвитку України, підійшов до депутатки та почав цікавитись, чи подобаються їй зачіски колежанок. 

“У вас такі сексистські запитання. Чоловіки не обговорюють, у кого яка зачіска?” – обурилася Геращенко. 

Після зауваження політикині журналіст продовжив ставити подібні запитання, а потім додав: “Вибачте, але не бачу тут нічого сексистського”.

Після виходу програми в ефір на інцидент у своєму фейсбуці зреагувала й сама Геращенко. 

“Скільки ще стереотипів у головах наших людей”,написала вона під відео.

Як відомо, останні дослідження показали, що понад 60% матеріалів на сайтах популярних українських медіа містять сексизм. Водночас найбільший відсоток матеріалів, що містять дискримінацію, – це новини із секситськими заголовками та повідомленнями, які об’єктивують жінок і Сексуальна об'єктивація – акт поводження з людиною виключно як з об'єктом статевого потягу. Ширше об'єктивація означає ставлення до людини як до товару чи об'єкта, без поваги до її особистості чи гідності..

Найчастіше українські медіа розповідають про жінок виключно в темах політики, шоу-бізнесу і криміналу. Жінки-героїні присутні в онлайн-новинах майже втричі менше, ніж чоловіки, – в середньому у 28% матеріалів, а експертками виступають лише в кожному четвертому матеріалі.

Задля того щоб реагувати на вияви сексизму не тільки в медіа, але й у політичному середовищі, на початку серпня активістки ініціативи “Ґендер в деталях” запустили кампанію “Сексизм-патруль”, у межах якої розповідатимуть українцям про дискримінаційні висловлювання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter