Політика, шоу-бізнес і кримінал: експерти розповіли, як зображають жінок українські онлайн-медіа

Дата: 11 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Три топ-теми, в яких фігурують жінки в українських онлайн-ЗМІ, – це політика, шоу-бізнес і кримінал. 

Такі дані моніторингу ґендерного балансу в українських онлайн-медіа, який підготував Інститут масової інформації. 

Дослідження експерти проводили в лютому цього року на основі  матеріалів сайтів “Обозреватель”, “Знай.юа”, “Страна”, 24-й канал, “Гордон”, “Українська правда”, “Новое время”, “Укрінформ”, “Сегодня”, ТСН, “Ліга”. Вибірка становила 1100 новин (по 100 новин з кожного досліджуваного ЗМІ, взятих одночасно, у лютому 2019 року). Виявилось, що жінки-героїні присутні в онлайн-новинах майже втричі менше, ніж чоловіки, – в середньому у 28% матеріалів, а експертками виступають лише в кожному четвертому матеріалі.

“Чоловіки виступають у ролі експертів вчетверо більше”, – зазначають в ІМІ. 

Як експертки в онлайн-ЗМІ найчастіше траплялися прес-секретарки (31%). Лідерками за згадуваннями були Катерина Зеленко (речниця МЗС) та  Сара Сандерс (речниця Білого дому). На другому місці – експертки з тематики шоу-бізнесу (19%, переважно це були коментарі членкині правління НСТУ Олександри Кольцової з приводу нацвідбору на Євробачення-2019. У 10% випадків експертками виступали правозахисниці.

“37% матеріалів, у яких згадувалися жінки, стосувалися політичної тематики. Найчастіше в моніторинговий період згадувалися політикині – кандидатка в президенти Юлія Тимошенко та народна депутатка Світлана Заліщук. На згадки про жінок у новинах шоу-бізу та кіно також припало 37%. Героїнями були учасниці українського нацвідбору на Євробачення-2019 – MARUV та Anna-Maria. Також популярними були згадки про Світлану Лободу та Ольгу Полякову, представницю російського шоу-бізу Анастасію Волочкову”, – зазначають експерти. 

18% згадок про жінок в онлайн-медіа стосувалися новин криміналу, найчастіше в таких матеріалах ішлося про вбиту активістку Катерину Гандзюк. Окрім того, жінки як героїні теми криміналу траплялися в матеріалах про смертельні ДТП та згадувалися як родички загиблих. Решта 8% припало на згадки про жінок у матеріалах про освіту, економіку, спорт, здоров’я.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter