60% новин в українських онлайн-медіа містять сексизм – дослідження

Дата: 13 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

61,5% матеріалів на сайтах популярних українських онлайн-медіа містять у собі ознаки сексизму і Упередження чи дискримінація щодо людей через їхню стать або ґендер.

Такими є дані дослідження Інституту масової інформації. 

Експерти організації дослідили 15 тисяч матеріалів на сайтах 16 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ з 5 по 9 серпня поточного року. За їхніми словами, найбільший відсоток матеріалів, що містять дискримінацію, – це новини із секситськими заголовками та повідомленнями, які об’єктивують жінок і Сексуальна об'єктивація – акт поводження з людиною виключно як з об'єктом статевого потягу. Ширше об'єктивація означає ставлення до людини як до товару чи об'єкта, без поваги до її особистості чи гідності.

“Сумна Лобода крупним планом показала пишні груди”, “Мокра дівчинка позує: Ізабель Гулар показала звабливе фото на фоні морських краєвидів”, “Анна Сєдокова показала розкішні груди в обтислому купальнику” – наводять приклади сексистських заголовків експерти.

Дослідники стверджують, що за час моніторингу не зафіксували жодної новини, яка б містила приклад сексизму щодо чоловіків.

“Жінка та її тіло досі залишається об’єктом секситських заголовків та повідомлень”, – констатують вони. 

Для перевірки того, чи є матеріал сексистським, експерти пропонують замість згадок про жінку в заголовках матеріалів вставляти чоловіче ім’я. Наприклад:

“Соліст ТНМК грайливо засвітив сідниці в басейні”. 

Як відомо, найчастіше українські медіа розповідають про жінок виключно в темах політики, шоу-бізнесу і криміналу. Дослідження показують, що жінки-героїні присутні в онлайн-новинах майже втричі менше, ніж чоловіки, – в середньому у 28% матеріалів, а експертками виступають лише в кожному четвертому матеріалі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter