Шестеро кримських татар зазнали неналежного поводження з боку ФСБ в тимчасово окупованому Сімферополі

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконне “управління ФСБ” в тимчасово окупованому українському Криму утримувало шістьох кримських татар із закритими очима та в наручниках.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатів затриманих у кримінальній справі “п’ятої бахчисарайської групи” громадян України. 

Захисник Едем Семедляєв розповів, що побачив шістьох чоловіків у такому положенні під час візиту до будівлі ФСБ, де мали відбутися слідчі дії. Їх тримали на стільцях у коридорі, руки – за спиною в наручниках, очі закриті, голови притиснуті до колін.

“Вони [затримані] не бачили мене. Їх руки були позаду. Я привітався голосно, вони відповіли, але не відкрили очей. Я зрозумів, що їм грубо наказали бути в такому положенні, щоб вони нікуди не дивилися та не спілкувалися між собою”, – розповів Семедляєв.

Слідчий Віталій Власов сказав адвокату, що у ФСБ “не вистачає конвоїрів”: має бути принаймні два працівники незаконної “федеральної служби виконання покарань” на одну особу. Такі заходи незаконний “слідчий” виправдав тим, що в їхній будівлі була спроба самогубства, і місце, де мали помістити затриманих, як він сказав, було зачинене.

Адвокат заперечив, заявивши Власову, брак конвоїрів не проблема затриманих і тримати їх у такому положенні не можна. Слідчий не відреагував на це жодним чином.

Захисник планує подати скаргу на неналежне поводження.

Адвокат Еміль Курбедінов планує подати скаргу на дії Сімферопольського СІЗО №2. За його словами, перед тим, як усіх затриманих громадян України вивезли до будівлі незаконного “управління ФСБ”, вони не встигли поснідати. Увесь це час вони були в ФСБ. Він вважає, що кримські татари не встигнуть прибути до СІЗО на вечерю.

“Людей фактично тримали голодними весь день, і Федеральна служба виконання покарань не забезпечила їх сухпайком для такого тривалого вивозу. Ми подамо скаргу до прокуратури й СІЗО-2”, – підкреслив Еміль Курбедінов.

Нагадаємо, 24 серпня о четвертій ранку російські силовики ввірвалися до будинків шістьох кримських татар. Усі вони цивільні активісти та багатодітні батьки, а в Сейтумерова нещодавно народилася дитина. Абдулмеджит – рідний брат двох політв’язнів з Бахчисарая, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 17 та 14 років позбавлення волі.

Активістів неодноразово затримували на акціях на підтримку інших кримських татар, яких судили з політично вмотивованих справ.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконні дії підконтрольних окупаційній адміністрації РФ у тимчасово окупованому Криму так званих “правоохоронних органів” щодо масових обшуків та затримань представників корінного кримськотатарського народу в Бахчисараї.

Наступного дня співробітники незаконних “центру з протидії екстремізму”, “поліції” та особи в масках одночасно затримали 23 вільних слухачів, які прийшли на судові засідання до “Київського райсуду”.

Напередодні ZMINA повідомляла про збільшення кількості бранців Кремля. Наразі Росія незаконно утримує 186 громадян України. 18 громадян України не мають жодного статусу.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter