Кількість українських політв’язнів, яких Росія незаконно утримує в окупованому Криму, збільшилася

Дата: 12 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Росія незаконно утримує 186 громадян України, станом на серпень таких було 180; зі всіх політв’язнів 30 перебувають під арештом (станом на серпень – 24), 138 – ув’язнені, 18 – не мають жодного статусу.

Про це в коментарі виданню ZMINA повідомило Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Окупований Крим. Джерело: REUTERS

Серед затриманих останнім часом – кримські татари, фігуранти так званої 5-ї Бахчисарайської групи Ельдар Якубов, Аметхан Умеров, Ремзі Німетулаєв, Сейдамет Мустафаєв, Абдулмеджит Сейтумеров і Руслан Асанов, уточнили в Представництві. Їхнє затримання відбулося 24 серпня. Усі вони – цивільні активісти та багатодітні батьки, а в Сейтумерова нещодавно народилася дитина. Абдулмеджит – рідний брат двох політв’язнів з Бахчисарая, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 17 та 14 років позбавлення волі.

Російські окупанти створюють нелюдські умови в СІЗО і колоніях, щоб схилити до співпраці та зломити дух громадян України. Це не окремі випадки поганих умов утримання та поводження з українськими політв’язнями, адже Росія їх боїться, бо ці люди розуміють: вони невинні, їх намагаються покарати просто за відданість власній державі, сказала постійна представниця президента України в АРК Крим Таміла Ташева.

“Це ще раз підтверджує, що дії росії переходять усі межі та потребують негайної реакції з боку міжнародної спільноти. Ми в представництві вкотре закликаємо об’єднати зусилля задля якнайшвидшого припинення злочинів рф та зупинення кричущих порушень прав людини. Це, звісно, неможливо без фізичного звільнення Кримського півострова”, – сказала вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримського політв’язня Олександра Тарапона, який відбуває покарання “за дискредитацію російської армії”, тричі відправляли до штрафного ізолятора за “злісні порушення правил внутрішнього розпорядку”, які насправді провокувало керівництво колонії №3 Ставропольського краю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter