Кримського політв’язня Олександра Тарапона тричі відправляли до ШІЗО за “порушення правил внутрішнього розпорядку”

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Олександра Тарапона, який відбуває покарання “за дискредитацію російської армії”, тричі відправляли до штрафного ізолятора за “злісні порушення правил внутрішнього розпорядку”, які насправді провокувало керівництво колонії №3 Ставропольського краю.

Про це виданню ZMINA повідомила дружина бранця Кремля Адель

Адель і Олександр Тарапон. Фото із сімейного архіву

Всі три рази чоловік був вимушений погодитися на умови тюремників: під час перевірки бути перед ними без форми. У разі відмови його обіцяли зробити винним у тяжчих порушеннях, наприклад звинуватити в нібито нападі на співробітників колонії.

Востаннє Олександра утримували в одиночній камері. 

“Тепер він офіційно злісний порушник правил внутрішнього розпорядку. Відповідно, умовно-дострокове звільнення або інші послаблення для нього неможливі”, – сказала Адель. 

За словами адвоката Олександра Тарапона, тиск посилився після того, як сторона захисту подала клопотання про зміну покарання йому з позбавлення волі на примусові трудові роботи. Розгляд клопотання відбувся 31 серпня, але жодних сюрпризів не приніс.

“Відмовили, звісно. Жодних аргументів від адвоката не прийняли”, – уточнила дружина політв’язня.

Постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, коментуючи ситуацію з Олександром Тарапоном, наголосила на тому, що Росія вкотре доводить, що є далекою від цивілізованого світу. Для країни-окупанта норми міжнародного гуманітарного права – те, що можна ігнорувати та легко порушити, переконана вона.

“Так і в цьому випадку. Окупанти створюють нелюдські умови утримання та постійно вигадують так звані “злісні порушення правил внутрішнього розпорядку”. Вони самі фабрикують “обставини”, за якими відправляють наших громадян до штрафних ізоляторів, це поширена практика понад дев’ять років окупації. Таку саму практику застосовують і до політв’язня Олександра Тарапона, в якого 10 вересня, до речі, був день народження”, – заявила Ташева.

У такий спосіб окупанти намагаються схилити до співпраці та зломити дух громадян України. Це не окремі випадки щодо поганих умов утримання та поводження з українськими політв’язнями, адже Росія їх боїться, бо ці люди розуміють, що вони невинні й що їх намагаються покарати просто за відданість власній державі, переконана Ташева.

Станом на сьогодні Росія незаконно утримує 186 громадян України. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

“Це ще раз підтверджує, що дії росії переходять усі межі та потребують негайної реакції з боку міжнародної спільноти. Ми в представництві вкотре закликаємо об’єднати зусилля задля якнайшвидшого припинення злочинів рф та зупинення кричущих порушень прав людини. Це, звісно, неможливо без фізичного звільнення Кримського півострова”, – сказала постійна представниця президента України в АРК Крим.

Вона підкреслила, що Олександр – один з наших співгромадян, який чинив спротив в окупованому Криму після початку повномасштабного вторгнення.

“Ми особисто вдячні йому за його позицію, за відданість Україні. Наразі за так званою статтею 20.3.3. “дискредитація зс рф” окупанти зареєстрували 473 адміністративні провадження, з них у 402 випадках ухвалено постанову про накладення незаконного адміністративного стягнення у вигляді штрафу”, – уточнила вона. 

Тарапон був одним з перших в окупованому Криму, кого росіяни незаконно засудили за “дискредитацію збройних сил РФ”. Усі “справи”, що окупанти відкрили проти нього, є незаконними, необґрунтованими та повністю сфабрикованими, наголосила Ташева. Активіста помістили за ґрати саме за його громадянську позицію, відданість своїм цінностям і проукраїнські погляди, які чоловік ніколи не боявся висловлювати відкрито.

“Я щиро вдячна Олександру, який і сьогодні демонструє внутрішній супротив та міцний дух, який окупанти так хочуть зламати. Віримо, що невдовзі всім злочинним діям країни-агресора прийде кінець”, – сказала постійна представниця президента України в АРК Крим.

Нагадаємо, що 21 жовтня 2022 року незаконний “суд” у тимчасово окупованій Алушті призначив Олександру Тарапону покарання у вигляді двох років та шести місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його судили за розклеювання антивоєнних листівок.

Строк ув’язнення, який дав Тарапону суддя окупаційного суду Олександр Захаров, виявився на пів року більшим, ніж просила прокуратура. Апеляційний “суд” 17 січня 2023-го залишив вирок без змін.

Наприкінці грудня чоловіка протиправно етапували до Росії: возили різними пенітенціарними закладами – спочатку до Ростова-на-Дону, Волгограда, потім він пів року провів у Хасав’юрті, два місяці – в Махачкалі. На початку літа Олександра етапували до виправної колонії №3 в Ставропольському краї.

Як інформував Офіс Кримської платформи, незаконно ув’язненому належним чином не надають медичної допомоги, а всі хвороби лікують одними й тими самими ліками.

Путін підписав закон, що передбачає кримінальну відповідальність за “фейки” щодо дій окупаційних військовослужбовців, 4 березня 2022 року. Закон доповнює Кримінальний кодекс РФ статтею 207.3, що запроваджує покарання за поширення “свідомо неправдивої інформації про діяльність збройних сил РФ” і за “дискредитацію використання російських військ”.

Санкція статті – від штрафу (у розмірі до півтора мільйона рублів) до позбавлення волі на строк до 15 років. Цей закон було ухвалено дуже швидко. Про внесення до парламенту поправок, якими передбачено термін за “фейки про російську армію”, стало відомо 2 березня. Держдума й Рада федерації схвалили поправки 4 березня.

Історію переслідування українця, політв’язня Олександра Тарапона читайте в матеріалі ZMINA

“Одна таблетка парацетамолу від всього”. Історія незаконно засудженого росіянами кримчанина Олександра Тарапона

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter