Серед українських ветеранів популяризуватимуть спорт як спосіб реабілітації

Дата: 04 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

На базі нового Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації на Київщині планують запустити експериментальний проєкт, щоб впровадити новий формат надання послуг із фізкультурно-спортивної реабілітації.

Про це розповіли Мінветеранів. 

Фото: Міноборони

Міністерка Юлія Лапутіна провела зустріч із президентом Національного комітету спорту інвалідів України Валерієм Сушкевичем, на якій підбивали підсумки навчально-тренувальних зборів Національної збірної України Invictus Games 2023.  

Завдяки цим зборам посадовці вивчали аспекти підготовки кваліфікованих фахівців у сфері фізичної культури та спорту, які б працювали з ветеранами війни. Судячи зі слів Лапутіної, популяризуватимуть спорт не лише серед військових, але й серед членів їх родин. 

Ветеранський спорт є одним зі способів психосоціальної адаптації військових. До прикладу, ZMINA розповідала про заступника командира криворізької бригади Нацгвардії імені Петра Калнишевського Олександра Пискуна.

Важке поранення він отримав ще у 2014 році під час звільнення Лисичанська на Луганщині. Військовий з побратимами намагалися забрати з поля бою ще живого командира, але потрапили під обстріл. Від розриву міни чоловік знепритомнів, а коли прийшов до тями, то зрозумів, що опинився у полоні російських бойовиків з пошкодженим хребтом і легенею. Додому він повернувся влітку 2014-го. 

Реабілітацію після поранення, за словами самого Пискуна, він сприймав як спортивне випробування.

Нагадаємо, що британський ветеран Харі Будда Магара, який в Афганістані втратив обидві ноги, нещодавно піднявся на Еверест. Своє сходження він присвятив “людям з інвалідністю… жертвам війни та вцілілим, а також тим, хто потребує свободи та миру”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter