Британський ветеран, який в Афганістані втратив обидві ноги, піднявся на Еверест

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Ветеран британської армії, який в Афганістані втратив обидві ноги, став першою у світі людиною з подвійною ампутацією ніг, яка підкорила Еверест. 

Про це він розповів на власній сторінці у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка ветерана

Йдеться про 43-річного Харі Будда Магара

Чоловік, як зазначають журналісти BBC, виріс у Непалі, втім свого часу приєднався до полку гуркхів та став частиною війська Великої Британії. Обидві кінцівки військовий втратив у 2010 році, коли під час служби в Афганістані наступив на вибухівку. 

Після поранення чоловік став займатися спортом, зокрема скелелазінням та альпінізмом. Сходження на Еверест зайняло у ветерана 11 днів, втім для того, щоб домогтися права піднятися на гору, йому довелося разом з активістами протистояти владі Непалу. Річ у тім, що кілька років тому влада регіону заборонила підійматися на Еверест людям з двома ампутаціями, аргументуючи це бажанням не збільшувати кількості нещасних випадків. 

Фото: фейсбук-сторінка ветерана

Судячи зі світлин, Харі Будда під час підйому кілька разів змінював протези на пристосовані для альпінізму. 

“Моя велика мета полягала в тому, щоб змінити уявлення про людей з інвалідністю та надихнути інших підкорювати їхні власні гори”, – сказав ветеран. 

Фото: фейсбук-сторінка ветерана

Харі Будда наголосив, що своє сходження присвячує “людям з інвалідністю, гуркхам та їхнім родинам, Непалу та непальцям, Великій Британії та країнам Співдружності, Збройним силам та ветеранам вашої країни, жертвам війни та вцілілим, а також тим, хто потребує свободи та миру”. 

Нагадаємо, що нещодавно поранений під час звільнення Лисичанська у 2014-му нацгвардієць Олександр Пискун виграв “золото” у відборі на Ігри Нескорених. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter