Поранений під час звільнення Лисичанська у 2014-му нацгвардієць виграв “золото” у відборі на Ігри Нескорених

Дата: 05 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У національному відборі на Ігри Нескорених-2023 полковник Нацгвардії Олександр Пискун виборов “золото” у настільному тенісі та “бронзу” – в стрільбі з лука.

Про це розповіли у Нацгвардії. 

Фото: Нацгвардія

Олександр Пискун – заступник командира криворізької бригади Нацгвардії імені Петра Калнишевського. Важке поранення він отримав ще у 2014 році під час звільнення Лисичанська, що на Луганщині. Військовий з побратимами намагалися забрати з поля бою ще живого командира, але потрапили під обстріл.

Від розриву міни чоловік знепритомнів, а коли прийшов до тями, то зрозумів, що опинився у полоні російських бойовиків з пошкодженим хребтом і легенею. Додому він повернувся влітку 2014-го. 

Відтоді Пискун приєднався до команди криворізьких “нескорених”. Чоловік розповідав журналістам, що реабілітацію після поранення сприймав як спортивне випробування.

“Зі мною залишилася моя сім’я, зі мною залишився мій колектив. Саме це дозволило мені не зламатися, і за ці пів року (поки йшла реабілітація. – Ред.) я приїхав додому абсолютно іншою людиною. Я розумів, що мені тепер від життя потрібно в моїй новій ситуації”,казав він. 

У попередні роки на Іграх Нескорених Пискун змагався у плаванні та штовханні ядра. Цього року він спробував себе у настільному тенісі та стрільбі з лука у категорії “просунуті”. 

Фото: Нацгвардія

Загалом цього року збірну України на Іграх Нескорених, що відбудуться з 9-го по 16 вересня у німецькому Дюссельдорфі, представлятимуть 24 учасники з-поміж військовослужбовців та ветеранів. На національному відборі вони боролись у 9 дисциплінах – стрільба з лука, легка атлетика, велосипедний спорт, паверліфтинг, веслування у приміщенні, волейбол сидячи, плавання, настільний теніс, баскетбол на візках.

“Кожен військовий має свою унікальну історію та своїм прикладом надихає інших і показує, що неможливе – можливо”, – кажуть у Нацгвардії. 

Перші Ігри Нескорених відбулись у 2014-му у Лондоні, а започаткував їх британський принц Гарі. Українські військові та ветерани, які отримали поранення під час виконання бойових завдань із захисту Батьківщини, дебютували у змаганнях у 2017-му. 

Нагадаємо, що з травня поточного року весь процес реабілітації пацієнтів в Україні супроводжуватиметься електронними документами. 

До реабілітаційних команд у лікарнях зобов’язали залучати протезистів. На практиці це означатиме, що не потрібно буде звертатися до різних медиків, а процес протезування та подальшої реабілітації стане максимально простим. Також компенсацію за виготовлення протезів та ортезів для військових збільшили до понад два мільйони гривень. 

Втім, досі поранені скаржаться, що не можуть отримати реабілітаційні послуги в Україні у повному обсязі через фізичну недоступність будівель. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter