До реабілітаційних команд у лікарнях обов’язково залучатимуть протезистів

Дата: 02 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, що має спростити та покращити процес забезпечення медичними виробами, зокрема допоміжними засобами реабілітації, осіб з обмеженнями повсякденного функціонування на всіх етапах відновлення. 

Про це повідомили в уряді. 

25-річний Владислав, який втратив ліву ногу від артилерійського обстрілу на другий день вторгнення Росії в Україну. Фото: nytimes.com

Постанова, як зазначає очільник МОЗ Віктор Ляшко, зробить так, щоб з кожним потерпілим працювала мультидисциплінарна команда за індивідуальним планом реабілітації. 

“На практиці це означає, що не потрібно буде звертатися до різних лікарів, а процес протезування та подальшої реабілітації буде значно спрощений для пацієнта”, – пояснює міністр. 

Документ регулює серед іншого, щоб до роботи в реабілітаційних командах за договорами про співпрацю обов’язково залучали протезистів. Водночас пацієнти мають право вільно обирати протезиста, який за кошт держбюджету виготовлятиме протез. 

Перелік заходів, передбачений створеним постановою Державним типовим планом реабілітації, охоплює, зокрема: 

  • фізичну та реабілітаційну медицину, фізичну терапію, ерготерапію, психологічну допомогу, протезування-ортезування, надання медвиробів, зокрема допоміжних засобів реабілітації (ДЗ, прикріплені до тіла, для підтримки нервово-мʼязово-скелетних функцій чи повʼязаних з рухом функцій (ортези) та для заміщення анатомічних структур (протези); 
  • допоміжні засоби для самообслуговування та особистого догляду (наприклад, ДЗ для користування туалетом); 
  • допоміжні засоби для активності та участі, повʼязані з особистою мобільністю й транспортуванням (наприклад, ДЗ для ходіння, керовані однією рукою та керовані двома руками, ходунки-рами, ходунки на колесах, крісла колісні з ручним керуванням, крісла-каталки).

Документ також надає можливість безоплатного прокату допоміжних засобів для пацієнтів, яких виписують. 

“Постанова має вперше в історії України забезпечити нормативне підґрунтя для вчасного забезпечення осіб, які потребують реабілітації, медичними виробами, в тому числі допоміжними засобами реабілітації та запровадження уніфікованої системи організації та документування реабілітаційної допомоги, контролю її якості та результатів, що ґрунтується на моделі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я”, – кажуть урядовці. 

Нагадаємо, що під час повномасштабного російського вторгнення лікарі, зокрема, у Львові рятують життя поранених, серед яких чимало дітей.

ZMINA розповідала історію Святослава, якого врятували після того, як уламок російського снаряда розміром 4 сантиметри пройшов через шию, грудну клітку та застряг у нього в легені. Вдалося врятувати й дівчинку з Миколаєва на ім’я Софія, якій уламок від російського касетного снаряда пройшов понад 11 сантиметрів крізь увесь мозок від лобної ділянки до потилиці. 

Серед врятованих 11-річний Артем з Харкова, якого поранило, коли він грався на подвір’ї. Обстріл того дня почався без оголошення тривоги, а тому дитина не встигла сховатися. Лікарі відновили хлопцю грудну клітку та праву легеню, а також печінку й органи черевної порожнини. 

Рятують львівські медики не лише дітей. У траві до міста доставили оперного співака Сергія Іванчука, якого тяжко поранило, коли він вивозив харків’ян із Салтівки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter