З травня пацієнтам на реабілітації заводитимуть електронну картку

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Із травня поточного року весь процес реабілітації пацієнтів в Україні супроводжуватиметься в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: Shutterstock

Лікарі вноситимуть усю медичну інформацію про реабілітаційні втручання, результати обстежень та інші необхідні дані в електронну систему, доступ до якої матимуть їхні колеги, наприклад, в іншій області країни.

За згодою пацієнта цю інформацію зможуть переглядати фахівці, залучені до реабілітації, а тому, як сподіваються в уряді, це спростить чинний процес. 

“Електронне документування реабілітаційної допомоги є важливою частиною змін, над якими ми зараз працюємо.  Разом із впровадженням Міжнародної класифікації функціонування, організацією роботи мультидисциплінарних команд із реабілітації, переоснащенням та новим обладнанням у відділеннях лікарень це дозволить скоріше та ефективніше відновлюватися людям, які отримали травми війни”,каже радниця-уповноважена президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна

Уряд уже зобов’язав залучати протезистів до реабілітаційних команд у лікарнях. На практиці це означатиме, що не потрібно буде звертатися до різних медиків, а процес протезування та подальшої реабілітації стане максимально простим.

Почали також реформувати роботу служби медико-соціальної експертизи, однак для цього необхідний час, бо треба внести зміни до майже двох десятків законів та майже 80 урядових постанов, наказів різних міністерств та документів інших органів влади. 

Скаржитися на корупцію серед членів медико-соціальних експертних комісій у Міністерстві охорони здоров’я радили до свого колцентру. 

Нагадаємо, що нещодавно адвокат та ветеран Масі Наєм разом із правозахисницею Любов’ю Галан створив громадську організацію під назвою “Принцип”, що працюватиме над захистом прав військових. 

Перше, що зроблять правозахисники, – це створять інструкцію для поранених бійців. Наєм сам отримав поранення на фронті торік влітку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter