Масі Найєм та Любов Галан створили організацію, яка захищатиме права військових

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В Україні створили громадську організацію під назвою “Принцип”, що займатиметься правозахистом військових. 

Про це розповів адвокат Масі Найєм.

Масі Найєм і Любов Галан. Колаж ZMINA
Творцями ініціативи став сам Найєм та правозахисниця Любов Галан, а членами організації – юристи, правозахисники й аналітики.

Вони кажуть, що їхня мета – щоб повага до військових стала основою всіх взаємодій держави з бійцями. 

“Цього нині бракує. Ми хочемо допомогти органам влади змінити систему, щоб кожен і кожна, хто захищає державу, відчували, що держава цінує їх у відповідь. Повага не має бути лише гарним словом для постів та промов. Вона має втілюватися в якісні, комфортні послуги держави для військових”, – розповідає Найєм.

Першим завданням ініціативи стане створення інструкції для поранених бійців. Найєм сам отримав поранення на фронті торік влітку. 

“Поруч з лікуванням боєць отримує стос проблем. Такого пацієнта після травмування на полі бою фактично кидають в черги, в безлад з документами, і замість створення комфорту ще більш ускладнюють реабілітацію. Я переконаний, що змінити це можливо, хоч і нелегко”, – каже він. 

Найєм після поранення в лікарні. Фото: фейсбук-сторінка адвоката

Члени організації вже взялися за цифровізацію Військово-лікарської комісії разом з Мінцифри.

Нині вони просять усіх охочих підписатися на сторінку ініціативи у фейсбуку та стежити за оновленнями. 

В уряді також працюють над тим, щоб полегшити життя бійців, які отримали поранення. Так, реабілітаційні команди в лікарнях вже зобов’язали залучали протезистів. На практиці це означає, що не потрібно буде звертатися до різних медиків, а процес протезування та подальшої реабілітації максимально спростять. 

Нагадаємо, що на початку цього року президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. ZMINA докладно розповідала, що змінює відповідний закон

Торік у парламенті хотіли під час воєнного стану в умовах бойових дій дозволити командирам убивати військових, які вчиняють кримінальні правопорушення.

Фотографія обкладинки: AP / Kirsty Wigglesworth

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter