У МОЗ порадили, куди скаржитися на хабарників у медкомісіях

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Скаржитися на корупцію серед членів медико-соціальних експертних комісій можна до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я. 

Про це повідомили в МОЗ. 

Хабар, який знайшли правоохоронці в членів Хмельницької МСЕК у 2021 році 

Урядовці наголошують, що процес реформування МСЕК уже почався, однак він потребує часу. 

Щоб змінити роботу служби медико-соціальної експертизи, треба внести зміни до 19 законів, 39 урядових постанов і 40 наказів різних міністерств та документів інших органів влади. 

Торік уряд затвердив класифікатор для визначення стану здоров’я людини після перенесеної травми, який, за словами посадовців, має перебудувати систему реабілітації та зробити її ефективнішою.

“Ми закликаємо всіх, хто стикається з вимаганням грошей під час проходження медико-соціальної експертної комісії, допомогти нам зафіксувати такі факти, аби ми могли допомогти вам. Наші воїни воюють із зовнішнім ворогом – РФ – на лінії фронту, а ми маємо перемогти внутрішнього – корупцію – тут!” – кажуть у МОЗ.

Посадовці міністерства запевняють, що реагуватимуть на скарги. Телефонувати треба за номером 0 800 60 20 19.

Декілька років тому ZMINA розповідала історію атовця Петра Олексюка, який після поранення мав би отримати групу інвалідності, але в МСЕК від нього почали вимагати хабар. Ветеран звернувся до слідчих, які затримали лікарів, а в приміщенні комісії виявили велику суму грошей.

Втім, коли справу передали до суду, той порушив розумні строки розгляду, не провівши за рік жодного засідання. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter