Суд майже на рік затягнув розгляд справи про вимагання хабара у ветерана АТО

Дата: 16 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд цілий рік не розглядає справу про вимагання з боку лікарів медико-соціальної експертної комісії хабара у ветерана АТО Петра Олексюка.

Про порушення розумних строків розгляду справи повідомили на сторінці юридичної компанії “Міллер”, яка представляє інтереси чоловіка в суді. 

(Не) Розумні строки розгляду справи ветерана АТО, Петро Олексюк. Справа Петра Олексюка – це справа ветерана АТО, який…

Gepostet von Міллер, юридична компанія am Donnerstag, 16. Januar 2020

Петро Олексюк дістав поранення на фронті 9 травня 2017 року. Тоді вибухом міни йому відірвало п’яту, розтрощило кістки правої ноги та ступні. Згодом за допомогою біотех-реабілітації чоловікові почали відновлювати кінцівку. 

У вересні 2018 року ветеран ліг до травматологічного відділення Київського військового госпіталю, де до жовтня проходив спеціальну комісію, яка надала йому висновок, з яким він мав звернутися до медико-соціальної експертної комісії. Там чоловікові повинні були оформити групу інвалідності, однак комісія не прийняла його документів, бо у свідоцтві про хворобу був відсутній запис про ступінь відчленування стопи. 

“Мені запропонували приїхати знову до них, щоб вирішувати, що робити далі. І коли я прийшов, вони мені порадили обійти фортецю, там розташована центральна військово-лікарська комісія МО України. Прийшовши туди, я звернувся до найголовнішого – начальника ЦВЛК МОУ полковника Романа Шевчука. Він завів мене в один з кабінетів, поклав на стіл документи, пояснив, що лікар, який приймає тут, прийде з відпустки, все перегляне і мені зателефонує”,розповідав Олексюк.

Петро Олексюк після операції 

Згодом рідним військового зателефонували та запропонували приїхати до Києва, щоб поговорити про інвалідність сина. Зрозумівши, що лікарі хочуть отримати хабар, ветеран разом з батьком вирішив повідомити про злочин до СБУ:

“Ми ввімкнули диктофон на мобільному батька, і, коли він спілкувався з Наумовим, той сказав, що, розумієте, вашому сину пропонують дати третю групу безстроково, потім узяв клаптик паперу і написав 1500, промовив “американських”, дописав значок долара і згорнув. Батько вийшов із приміщення, і ми з ним того самого дня поїхали в СБУ”.

Олексюк допоміг правоохоронцям затримати лікаря, який вимагав хабара. У грудні 2018 року співробітники СБУ провели два обшуки: в приміщенні МСЕК №1 та в приміщенні ЦВЛК МОУ. Тоді всіх причетних до хабарництва затримали, а в приміщенні комісії виявили велику суму грошей.

Обвинувальний акт у справі про хабарництво, як повідомили адвокати, надійшов до Печерського районного суду ще в березні минулого року, проте суддя, на яку розподілили справу, тільки через місяць після її надходження постановила ухвалу, якою призначила перше судове засідання. Однак, згідно з дійсним КПК, вона мала зробити це не пізніше ніж за п’ять днів з моменту його надходження. 

На перше судове засідання, яке призначили на серпень, не прийшла сторона захисту, а тому наступне засідання мало відбутися вже в грудні. Однак і грудневе засідання не відбулось у зазначений термін, адже суддя Світлана Смик, яка мала розглядати справу, була на лікарняному. 

Олексюк разом з адвокатом Масі Найємом у суді

Адвокати атовця надіслали запит до суду та дізналися, що наступне засідання призначили на березень 2020 року. 

“Цілий рік у корупційній справі жодного повноцінного судового засідання не відбулося. Ми звернулися до суду із заявою про повторний розподіл справи на іншого суддю з обґрунтуванням того, що поняття розумності строків тут не дотримано, оскільки призначення судового засідання раз на три-чотири місяці ніяк не “розумне”. У відповідь ми отримали, що “суддя Смик С. І. перебуває на робочому місці та відправляє судочинство, жодна з підстав відсутня, а відтак вимога щодо здійснення перерозподілу не може бути задоволена”. Тобто суд вважає, що це нормально – майже рік не проводити хоча б підготовче засідання”, – обурюються адвокати. 

Історія Олексюка привернула увагу медіа ще у 2018-му, коли він допоміг викрити на корупції членів МСЕК, а тому наразі його захист звернувся до президента Володимира Зеленського, очільника уряду Олексія Гончарука, Міністерства в справах ветеранів, Омбудсмана, парламентарів та правозахисників, аби ті допомогли із захистом порушених конституційних прав ветерана. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter