Серед популярних соцполітик для медійників – гнучкий робочий графік, “декретні відпустки” та повний соціальний пакет: дослідження

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Найпопулярнішими соціальними політиками в медіакомпаніях є гнучкий робочий графік, відпустки з догляду за дитиною та повний соціальний пакет. Частіше в компаніях застосовують ці та інші гнучкі соціальні політики до жінок. Водночас застосування більшості політик відбувається в менш ніж половині компаній. 

Про це свідчать результати опитування, проведеного Національною радою в співпраці з громадською організацією “Жінки в медіа”.

Фото: Національна спілка журналістів України

За результатами дослідження, жінок у сфері медіа працює більше, ніж чоловіків. Посади журналістів, ведучих, маркетологів, продакшену та піару переважно обіймають жінки, а чоловіки – працюють у ролі технічного персоналу та програмної служби.

Окрім питань професіонального розподілу, дослідження також демонструє умови праці, забезпечення дозвілля, балансування між роботою і працею опитаних тощо. 

Найбільший гендерний розрив є в застосуванні політик відпустки з догляду за дитиною. Її надавали 54% компаній для жінок та 17% компаній для чоловіків.

Серед інших політик розрив є не таким відчутним. Приміром, гнучкий робочий графік для жінок застосовують 52% компаній, для чоловіків – 47% компаній. Повний соціальний пакет для жінок застосовують 41% компаній, для чоловіків – 36% компаній. Проте обмежений соціальний пакет для чоловіків та жінок застосовують в однаковій частці компаній – 11%.

Єдина категорія, яку до чоловіків застосовують частіше, – інші політики. Але це несуттєві 2% компаній щодо чоловіків та 1% щодо жінок.

Національна рада в співпраці з громадянським суспільством, зокрема ГО “Жінки в медіа”, розпочала проєкт зі складання гендерного профілю українських медіа. Для цього в межах дослідження провели анкетне опитування. Загалом вдалося проаналізувати дані щодо 206 українських медіа, у яких сумарно працює 4 820 працівників і працівниць, а також підготувати аналіз щодо гендерної рівності в медіа як перспективи ЄС.

Нагадаємо, що агресивне ставлення до питань гендеру й фемінізму в інформаційному просторі РФ призводить до маніпулятивного використання цієї теми, зокрема й проти українських журналісток. У період із 24 лютого 2022 до серпня 2023 року в українських медіа також зафіксували низку деструктивних наративів, які співзвучні з наративами російського інформаційного простору.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter