Серед цивільних почали набір до Служби освітньої безпеки

Дата: 18 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Серед цивільних стартував набір офіцерів до Служби освітньої безпеки. 

Про це розповіли в Нацполіції. 

Поліціянтка Юлія в школі на Волині. До роботи з дітьми жінка займалась охороною об’єктів та публічної безпеки

Проєкт “Офіцери служби освітньої безпеки” мають впровадити у всіх українських школах, а його головною метою називають “захист дітей в умовах повномасштабної війни Росії проти України та створення безпекового середовища після війни”. Разом з поліціянтами в закладах мають з’явитися металошукачі.

У планах посадовців до кінця 2024 року забезпечити офіцерами безпеки до двох тисяч шкіл, а в пріоритеті заклади загальної середньої освіти в прикордонні та ті, що працюють в очному та змішаному режимах. Принцип розподілу інспекторів: один поліціянт на один навчальний заклад. 

Раніше в МВС казали, що для роботи з дітьми навчатимуть чинних працівників. Відповідні курси нині проходять 900 силовиків. Решту офіцерів, судячи з повідомлення, планують набрати з-поміж цивільних.

Навчання, що проходять офіцери, містить основи комунікації зі школярами різного віку, основи психології, розуміння принципів інклюзивного навчання і безбар’єрності, а також відновлювальну комунікацію.

У МВС не перший рік говорять про залучення до роботи в школах так званих вихователів безпеки, а основною причиною збільшення поліційної присутності називали високий рівень вчинення дітьми або за їхньою участю кримінальних правопорушень. 

Для підвищення безпеки заклади оснащували камерами та іншим спеціальним обладнанням. До прикладу, у гімназії №9 у Черкасах ще кілька років тому, за словами директорки, не залишилося “сліпих зон”, за винятком туалетів, гардеробів та самих класів. Щоб почати роботу системи, всіх старшокласників і вчителів сфотографували та внесли до спеціальної бази. 

Батьки не у всіх регіонах підтримували подібні дії. 

Нагадаємо, що в школах, де експериментально вже почали працювати поліціянти, за словами освітян, діти стали дисциплінованіші. 

Батьки українських школярів пов’язують якість освіти з безпечним середовищем, як показують соцопитування. Втім, під таким середовищем розуміють місце, де немає цькування або дискримінації за ознакою статі, релігії, доходів родини, місця проживання та іншими.

Водночас досі чимало вчителів шкіл та викладачів вишів в Україні є носіями небезпечних стереотипів, наприклад звинувачують постраждалих від насильства жінок у провокуванні насильства, виступають проти того, щоб діти, які живуть з ВІЛ, навчалися з рештою в одному класі, а також не проти катування ЛГБТ-підлітків під виглядом “лікування від гомосексуальності”. 

Фотографія обкладинки: Нацполіція 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter