МВС планує залучити до роботи в школах “вихователів безпеки”

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні в школах з’явиться посада “вихователя безпеки”.

Про це повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Посилювати та збільшувати поліцейську присутність у школах, за словами заступниці міністра, вирішили через високий рівень вчинених дітьми або за їхньою участю кримінальних правопорушень. Так, лише за цей рік правоохоронці зареєстрували майже 3 тисячі таких правопорушень. Стільки ж злочинів зафіксували й проти самих дітей. 

“Це будуть не поліцейські, а вихователі, які пройдуть відповідний відбір і навчання на базі навчальних закладів системи МВС. Вони розумітимуть специфіку роботи з дітьми, орієнтуватимуться в тих проблемах, які сьогодні є, зокрема в законодавчій площині, а також орієнтуватимуться на міжнародні практики”, – запевнила Павліченко. 

“Вихователі безпеки” мають з’явитись у школах у межах масштабного проєкту МВС “Безпечне дитинство”, який презентували на початку вересня. Вони мають передавати поліцейським інформацію, що вимагає реагування. У маленьких школах та закладах, які розташовані неподалік, планують залучати до роботи лише одного вихователя.  

“До цього проєкту долучаються наші міжнародні партнери UNICEF, наразі ми вже напрацьовуємо тематичний план, за яким будемо навчати вихователів безпеки. Бажання та вміння працювати з дітьми – один з ключових аспектів для таких вихователів”, розповіла заступниця очільника МВС.

Патрульні на Полтавщині “перевиховують” булерів. Фото: Нацполіція

Однією зі складових “Безпечного дитинства” є “Безпечна школа”. Саме в межах цього проєкту на Черкащині планують оснастити понад два десятки шкіл спеціальним обладнанням, яке дозволяє ідентифікувати обличчя, контролювати масковий режим і не пускати в приміщення людей із підвищеною температурою.

Із квітня поточного року на собі ці технології вже перевіряють вихованці гімназії №9 у Черкасах. У закладі, за словами директорки, вже не залишилося “сліпих зон”, за винятком туалетів, гардеробів та самих класів. Задля початку роботи системи всіх старшокласників і вчителів сфотографували та внесли до спеціальної бази. Згодом це планують зробити й з учнями молодших класів. 

Оснащують школи камерами та іншим спеціальним обладнанням і на Дніпровщині, однак там перед стартом проєкту в батьків зібрали анкети з персональними даними, зокрема місцем проживання та місцем реєстрації. Від них також вимагали надати ксерокопії паспортів родичів, що викликало обурення в частини дніпрян.

Фотографія обкладинки: Нацполіція 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter