У школах на Черкащині встановили камери з розпізнаванням облич та вимірюванням температури

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Черкаській області 24 інноваційні школи отримали спеціальне обладнання, яке дозволяє ідентифікувати обличчя, контролює масковий режим і не пускає в приміщення людей із підвищеною температурою тіла.

Про це повідомив начальник обласного управління освіти й науки Черкаської облдержадміністрації Валерій Данилевський, передає Укрінформ. 

Учень Черкаської гімназії №9 перевіряє на собі роботу системи “Безпечна школа”. Фото: Черкаська обласна державна адміністрація

У школах на Черкащині почали встановлювати спеціальне обладнання ще навесні. У травні учні Черкаської гімназії №9 перевіряли на собі роботу такої системи. 

“Фейс-контроль на вході до школи, перевірка наявності маски та навіть температури, фіксація часу перебування в школі – так тепер втрапляють на навчання учні гімназії № 9, що в Черкасах. Це – пілот нашого проєкту “Безпечна та ефективна школа”. Такими терміналами контролю цього року облаштуємо загалом 24 інноваційні школи в області. Переконаний, що так мають бути оснащені всі школи на Черкащині”,говорив очільник Черкащини Олександр Скічко.

На встановлення обладнання з обласного бюджету спрямували понад 800 тисяч гривень, але до фінансування долучаються й місцеві бюджети, які передають 50% суми. Програму “Безпечна школа” запровадили ще 10 років тому і долучили до неї 29 шкіл на Дніпропетровщині.

“На останньому етапі запропонували запровадити систему “Безпечна школа”. Із 29 шкіл погодилися 24, які отримали відповідне обладнання”, – розповідає Данилевський. 

Наразі в гімназії №9, за оцінкою директорки закладу Ірини Топчій, не залишилося “сліпих зон” та припинилися крадіжки телефонів:

“За винятком туалетів, гардеробів та самих класів, у нас видно всю школу”.

Фото: Черкаська обласна державна адміністрація

Поки через турнікети з камерами щоранку проходять учні старших класів, але в закладі готуються доєднати до проєкту й молодші. Задля початку роботи системи всіх учнів та вчителів фотографують та вносять фото до загальної бази, яка міститься на створеному сервері.

“Ми сфотографували кожного учня й працівника та внесли фото до загальної бази. Спочатку мали місце певні нюанси: дівчата-старшокласники фотографувалися в макіяжі, а в школу йшли без нього. Згодом мусили фотографуватися знову. Якщо хтось неідентифікований спробує зайти, система повідомить про це. Охоронець відразу відреагує. Ми завжди знаємо, хто є в школі, хто вийшов”, – запевняє Топчій. 

За словами Данилевського, систему “Безпечна школа” запровадили лише на Черкащині, а її ідею придумали в одній із харківських шкіл. Однак на сайті Дніпровської міської ради ще наприкінці минулого року повідомляли, що встановили “комплекси турнікетів, камер відеоспостереження та охоронної сигналізації” у 38 школах та планували встановлення ще в 40 закладах. Робили це в межах проєкту “Безпечна школа”. 

Батькам на Дніпровщині пропонували заповнювати анкети з персональними даними, щоб брати участь у проєкті, однак не вказували причини їхнього збору попри вимогу закону. У деяких з них це викликало запитання.

“Почала телефонувати та з’ясовувати, навіщо такі подробиці. Мені почали казати, що це, щоб пустити когось за дитиною в школу. Через те що встановлено турнікети, будуть видаватися пластикові перепустки. Але ж турнікети не будуть працювати під час карантину, зараз у школах відкрито декілька виходів для швидкого відвідування за правилами карантинних обмежень”,розповідала мати двох учнів однієї зі шкіл Дніпра на ім’я Антоніна. 

Фото або фільмування є одним із видів оброблення персональних даних та регулюється Законом “Про захист персональних даних”. Як пояснюють в Офісі Омбудсмана, технологія розпізнавання облич обробляє біометричні дані, які є чутливими та мають особливі вимоги до роботи з ними. 

Експерти радять батькам, які не хочуть, щоб хто-небудь збирав та поширював інформацію про їхню дитину, заперечувати проти таких дій, попереджати вихователів та вчителів про свою позицію заздалегідь, а також запропонувати керівництву закладу розробити внутрішні положення щодо правил оброблення даних. Особи, які мають намір обробити дані дитини, мусять просити на це дозволу. 

Нагадаємо, що влітку до парламенту внесли законопроєкт, яким пропонують запровадити багатомільйонні штрафи за порушення у сфері захисту персональних даних, а також надати громадянам так зване право на забуття. 

ZMINA докладно розповідала про те, як мінімізувати ризики, живучи у світі цифрових технологій, та захистити свої персональні дані. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter