Понад половину опитаних учителів вважають, що коротка спідниця провокує хлопців (доповнено)

Дата: 20 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

62% опитаних учителів переконані, що дівчата, які носять макіяж та короткий одяг, цим спонукають хлопців до активних залицянь.

Такі дані дослідження “Обізнаність та ставлення спільноти вчителів до комплексної сексуальної освіти”, яке провів аналітичний центр Cedos.

 
Учителі, з якими спілкувалися соціологи, переважно позитивно оцінювали свою готовність говорити з дітьми про секс, а тому близько 40% відповіли, що впевнені у власних знаннях. Лише чверть опитаних учителів відповіла, що відчуває психологічну неготовність говорити про сексуальний розвиток зі школярами. 

Проте, як зазначають дослідники, ситуація з готовністю дещо відрізняється на практиці, адже окрім підтримки думки про те, що короткий одяг та макіяж спонукають до залицянь, 33% освітян підтримують заборону абортів в Україні. Ще 13% цілковито погоджуються, а 22% радше погоджуються з твердженням, що гомосексуальну орієнтацію треба лікувати. 

Також 27% учителів вважають, що займатися сексом до шлюбу соромно, а 30% упевнені, що молоді люди, які мали кількох сексуальних партнерів, є розбещеними. 19% вчителів відповіли, що ВІЛ-позитивні діти не мають навчатися з іншими в одному класі, а 23% вважають, що обговорення питань контрацепції в школі спонукає дітей до зайняття сексом. 

Нагадаємо, що майже 84% батьків та вчителів вважають, що в школах має бути сексуальна освіта. Схожої думки дотримуються й діти, які назвали її найзатребуванішим курсом у школі, що стосується здоров’я. 

Відомо, що кожен третій підліток в Україні мав перший секс після 15 років, а, згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, найчастіше українські підлітки дізнаються про секс в інтернеті (58,4%). Водночас кожен третій підліток, який мав секс, не використовував презерватива під час першого статевого акту.

Доповнення: Соціологи також поцікавились думкою батьків щодо поширеності стереотипів. Виявилось, що 65% з них також підтримують думку, що дівчата, які носять макіяж та короткий одяг, цим спонукають хлопців до активних залицянь. З твердженням, що ВІЛ-позитивні діти не мають навчатися з іншими в одному класі погодились 25% опитаних батьків, ще 27% вважають секс до шлюбу соромним, а 30% вважають, що молоді люди, які мали кількох сексуальних партнерів, є розбещеними.

Дізнались соціологи й про те, що 31% батьків виступає за заборону абортів в Україні, а 42% вірять та вважають, що гомосексуальність можна вилікувати. Чверть опитаних батьків скоріш або повністю погоджуються з тим, що обговорення питань контрацепції в школі спонукає дітей до зайняття сексом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter