“Діти стали дисциплінованіші”: у волинській школі за два кілометри від Білорусі почала роботу поліціянтка

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У селі Гута на Волині, що розташоване за два кілометри від кордону з Білоруссю, у місцевому ліцеї почала роботу поліціянтка. 

Про це розповіли у Нацполіції. 

Охороняти безпеку у закладі буде 23-річна Юлія – у минулому поліціянтка охорони об’єктів та публічної безпеки. 

Вона має слідкувати за пропускним режимом, перевіряти сторонніх, які намагаються потрапити до школи, реагувати та припиняти будь-які правопорушення, а також проводити профілактичні бесіди з учнями.

“Також маю простежити, аби усі учасники освітнього процесу у разі сигналу “повітряна тривога” спустилися в укриття”, – розповідає про роботу Юлія. 

Для роботи із дітьми поліціянтів мають навчати дитячої психології. За словами Юлії, отриманні на таких заняттях знання допомогли їй знайти контакт з учнями, хоч спочатку вони “ставились до неї із застереженням”. Поліціянтка каже, що школярі сприймали її як людину, що має їх карати. 

“Зараз в нас все змінилося. Діти знають, що в будь-якій ситуації вони можуть до мене звернутися, а я їм допоможу”, – додає вона. 

Проєкт “Офіцери служби освітньої безпеки” незабаром мають впровадити у всіх українських школах, а його головною метою називають “захист дітей у школах в умовах повномасштабної війни Росії проти України та створення безпекового середовища після війни”. Разом з поліціянтами у закладах також мають з’явитись металошукачі.

Заступниця директора ліцею, в якому працює Юлія, вже відчула результати роботи поліціянтки. 

“У нас діти стали більш дисципліновані, дотримуються всіх правил. Юлія є для них авторитетом, вони прислухаються до зауважень та стали менш вразливими”, – говорить Валентина Куцевич

За словами самих школярів, особливою популярністю поліціянтка користується серед молодших класів, яким подобається розглядати її спецзасоби. 

“Діти, особливо менші класи, постійно стоять біля Юлії Дмитрівни, розглядають її спецзасоби, речі. Вона для них, я б сказала, справді стала другом”, – каже дівчинка Дарина. 

Нагадаємо, що батьки українських школярів пов’язують якість освіти з безпечним середовищем, як показують соцопитування. Втім, під таким середовищем розуміють місце, де немає цькування або дискримінації за ознакою статі, релігії, доходів родини, місця проживання та іншими.

Водночас досі чимало вчителів шкіл та викладачів вишів в Україні є носіями небезпечних стереотипів, наприклад звинувачують постраждалих від насильства жінок у провокуванні насильства, виступають проти того, щоб діти, які живуть з ВІЛ, навчались з рештою в одному класі, а також не проти катування ЛГБТ-підлітків під виглядом “лікування від гомосексуальності”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter