Майже 80% учнів вважають взаємоповагу та відсутність цькувань запорукою якісної освіти

Дата: 04 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Серед важливих чинників якісної освіти 78% школярів назвали доброзичливі взаємини з учителями, взаємоповагу і відсутність цькувань.

Про це повідомили в Державній службі якості освіти.

Соціологи поспілкувались із 59 директорами, 1560 вчителями, 1631 представником групи батьків та 899 учнями із 60 шкіл у 13 областях України. Результати опитування показали, що критеріями, які вказують на якісну школу, учні насамперед назвали:

  • доброзичливі взаємини між учнями та вчителями (78%);
  • цікаві уроки (54%);
  • професійність учителів (47%).

На думку батьків, учителів і директорів, якість освіти в школі передовсім формують:

  • співпраця між учасниками освітнього процесу;
  • безпечне для дітей середовище (відсутність булінгу / цькування або дискримінації за ознакою статі, релігії, доходів родини, місця проживання тощо);
  • кваліфікація педагогічних працівників;
  • комфортне психологічне середовище.

“Налагодження ефективної співпраці між учителями та учнями – основа розвитку школи, чому найбільше уваги приділяють керівники закладів освіти під час розбудови внутрішньої системи забезпечення якості. При цьому і вчителі, і учні вбачають незначну роль директорів у якості освіти, покладаючи відповідальність на самих себе. Отож потрібно підвищувати рівень обізнаності керівників шкіл у питаннях якості, стратегічного планування, управління закладом освіти”, – наголошує голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак

Найважливішим критерієм якості освіти 81% директорів шкіл, 71% учителів, 70% учнів та 50% батьків назвали оволодіння учнями ключовими компетентностями.

Водночас серед чинників, що впливають на якість освіти, лише 27% директорів відзначили налагоджені управлінські процеси, а 14% – роботу керівника над розвитком закладу. Такі дані, за словами дослідників, засвідчують, що директори не досить оцінюють свою роль у розбудові якісної освіти в школах.

Учні найвідповідальнішими за якість освіти назвали самих себе (58%). У їхніх відповідях, як зазначають соціологи, також спостерігається орієнтованість на результат: до топкритеріїв якості для них належать високі бали ЗНО (49%) та навчання, а також середній бал атестата.

Нагадаємо, як показують останні соціологічні дослідження, велика частина вчителів в Україні досі є носіями небезпечних стереотипів, наприклад щодо жінок, гомосексуалів або людей з ВІЛ. Так, понад половину викладачів вважають, що коротка спідниця провокує хлопців на залицяння, 19% дотримуються думки, що ВІЛ-позитивні діти не мають навчатися з іншими в одному класі, а 13% цілковито погоджуються з твердженням, що гомосексуальну орієнтацію треба лікувати. Кращого погляду щодо цих питань не мають і батьки дітей. 

Задля розв’язання проблеми нещодавно для українських учителів створили безкоштовний онлайн-курс про толерантну освіту. 

Фотографія обкладинки: Cherkasy Specialized School №3

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter