СБУ вилучила записи з камер спостереження з заміського комплексу, де таємно знімали членів команди Bihus.Info

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України провела обшук заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили записи камер відеоспостереження: журналісти просили надати їм копії, але правоохоронці відмовили.

Про це пише Bihus.Info.

Джерело: фейсбук-сторінка Аліси Юрченко

Коли журналісти приїхали на місце, слідчі дії з носіями відео вже завершили, жорсткі диски і реєстратор вилучили. Представник СБУ сказав медійникам, що копій надати їм не можуть, адже жорсткі диски з записами вже запаковані в сейф-пакет. Він порадив звернутися до СБУ наступного дня. 

Обшук провели в межах кримінального провадження, відкритого за статтею 359 ККУ — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

СБУ відкрила це провадження за власною ініціативою, тому члени команди Bihus.Info не є в ньому потерпілими, йдеться в повідомленні.

На своїй фейсбук-сторінці редакторка Bihus.Info Аліса Юрченко розповіла, що редакція також звернулася до Нацполіції із заявами про перешкоджання журналістській діяльності, втручання в приватне життя і порушення таємниці телефонних розмов. Заяву зареєстрували за фактами про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя.

Команда також планує подати заяву до Служби безпеки України, яка вже розслідує справу за іншою статтею, з проханням визнати себе потерпілою стороною та надати їй копії вилучених відеозаписів, сказала в коментарі “Детектору медіа” адвокатка проєктів Bihus.Info Марія Музичка.

Водночас заяву до Нацполіції Київщини подала журналістка Марія Землянська за трьома статтями:

  • частина 2 статті 182 – втручання в особисте життя;
  • частина 2 статті 171 – перешкоджання журналістській діяльності;
  • частина 2 статті 163 – порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер.

Нагадаємо, що 16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, пройдуть тести на вживання наркотиків. 

Напередодні публікації прослуховувань журналісти проєкту випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій. 

Згодом Бігус оприлюднив ще одне відео, де стверджував, що за командою проєкту стежили близько року.

Детальніше про тиск на журналістів, який посилився в Україні останнім часом, читайте в матеріалі ZMINA

Атаки на Bihus.info та інших журналістів: чому згадують Януковича і як не зганьбитися владі сьогодні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter