СБУ і поліція провели обшуки в одеському виданні “Думська”

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Одесі співробітники поліції та СБУ провели обшуки в будівлі, де розташована редакція регіонального видання “Думська”.

Про це повідомляє видання на своєму сайті. 

Вхід до редакції видання “Думська”. Фото: Олександр Гіманов

У своєму повідомленні видання вказує на те, що обшук заблокував роботу редакції, а дехто зі співробітників не може потрапити на робоче місце. Також у ЗМІ вважають, що причиною обшуку може бути політичне тло. 

“Для нас усе очевидно – це чергова спроба “Слуг народу” припинити будь-яку критику на свою адресу. Також ми активно висвітлювали останні атаки обласної влади на волонтерські центри та ганебну ситуацію, коли заступником голови Одеської облради залишається представник ОПЗЖ Шкарівський. Зв’язок, як нам здається, очевидний”, – йдеться в заяві редакції. 

Як повідомили в пресслужбі управління СБУ в Одеській області, обшуки не стосуються роботи видання. У межах цього провадження служба повідомила про підозру депутату місцевої облради, а також його дружині та помічнику. Для встановлення обставин злочину проводиться комплекс слідчих дій та відбуваються обшуки в офісі.

Обшук відбувався в межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 15 Кримінального кодексу України. У поліції додали, що не вилучають техніку редакції та не перешкоджають роботі медіа.

Головний редактор видання “Думська” Олег Константинов розповів Суспільному, що слідчі дії розпочалися близько десятої ранку, їх ведуть поліцейські та представники СБУ. Також він зазначив, що до статей, за якими проводять обшук, видання не має жодного стосунку.

“Ми не чиновники, не посадові особи, не займаємося бізнесом. Тобто я не розумію, що вони шукають, і бачу тут лише перешкоджання законній діяльності журналістів. І ми пов’язуємо це насамперед із серією публікацій: останніми тижнями ми видали кілька розслідувань щодо корупції в керівництві обласної ради, в керівництві ОВА”, заявив головний редактор.

Після обшуку Олег Константинов розповів, що поліція нічого не вилучила, а техніка лишилась у робочому стані.

“В мене в руках ухвала суду, підписана суддею Федулєєвою, це Київський районний суд Одеси, ці слідчі дії відбувалися в рамках судового провадження щодо депутата обласної ради Миколи Дерев’янка, це якесь там майно в Затоці та земельні ділянки в Роздільнянському районі, і цікавив їх Михайло Шмушкович, це депутат обласної ради, член редакційної ради “Думської”. Тобто видання “Думська” їх не цікавило саме як ЗМІ”, розповів головний редактор.

За даними джерела журналістів “Української правди”, слідчі дії проводяться в справі про організацію рейдерського захоплення 280 га землі біля моря на Одещині, підозру щодо якого раніше оголосили депутату від “Європейської солідарності” в Одеській облраді та його дружині (Микола і Леся Дерев’янки).

Народний депутат Олексій Гончаренко, який раніше заявляв, що за допомогою кримінального переслідування його родичів (Леся Дерев’янко є троюрідною сестрою нардепа) Офіс президента здійснює тиск особисто на нього, прибув до приміщення “Думської” і вмикався стрімом в тг-каналі видання, вимагаючи пояснень від правоохоронців.

Пізніше “Думська” повідомила, що журналістів пустили на свої робочі місця.

“Редакція може нарешті продовжити публікацію новин. Слідчі дії на “Думській” тривають”, – повідомила редакція.

Згодом Гончаренко оприлюднив відео вже у своїх акаунтах у соцмережах, написавши, що правоохоронці залишили офіс “Думської”, “нічого не знайшовши”.

Нагадаємо, у Полтаві 9 травня невідомий чоловік штовхав та вдарив по обличчю журналістку, головну редакторку видання “Коло” Тетяну Цирульник. 

Також кримінальне провадження, відкрите за заявою журналістки видання “Полтавська хвиля” Анастасії Мацько, перекваліфікували зі статті “Перешкоджання журналістській діяльності” на “Погроза або насильство щодо журналіста”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що закарпатська журналістка-розслідувачка Олена Мудра заявила про наклепницьку кампанію, розпочату в інтернеті через її професійну діяльність. “Репортери без кордонів” (RSF) закликали українську владу якнайшвидше розслідувати ці факти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter