Журналістка-розслідувачка Олена Мудра заявила про тиск і наклеп, “Репортери без кордонів” закликали якнайшвидше розслідувати ці факти

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Закарпатська журналістка-розслідувачка Олена Мудра заявила про наклепницьку кампанію, розпочату в інтернеті через її професійну діяльність, “Репортери без кордонів” (RSF) закликали українську владу якнайшвидше розслідувати ці факти.

Про це організація повідомила у твіттері.

Джерело: фейсбук-сторінка Олени Мудрої

“Проти незалежної журналістки-розслідувачки Олени Мудрої протягом кількох днів ведеться наклепницька кампанія в мережі. RSF засуджує ці дії та закликає владу якнайшвидше розслідувати ці факти”, — йдеться в повідомленні.

Звернення з’явилося на тлі повідомлень Олени Мудрої про збір її персональних даних і тиск на неї після публікації статті про кадрові зміни в Державній екологічній інспекції в Закарпатській області у виданні “Закарпаття онлайн”. Матеріал під назвою “ДЕІ Закарпаття очолив колишній УЗЕшник і спадкоємець кримінального будівництва на Буковелі Михайло Банк” вийшов 6 березня.

Про тиск вона повідомила Інституту масової інформації (ІМІ). За її словами, після виходу статті вона надіслала запити до ДЕІ Закарпаття з проханням до нового керівника прокоментувати кримінальні провадження щодо причетності до набуття власності та самовільного будівництва на незаконно виведеній з комунальної та державної власності землі біля курорту Буковель. Водночас медійниця попросила повідомити штатний розпис працівників ДЕІ, де відбулися суттєві кадрові зміни.

Вже 9 березня у фейсбук-спільнотах “Ужгород” та “Виноградів” з’явилися публікації щодо Мудрої дискредитаційного характеру від невідомого користувача, повідомила журналістка. У публікаціях, за її словами, були подані викривлені подробиці її професійної діяльності та життя її сім’ї, зокрема батьків, які неможливо отримати з відкритих джерел.

Мудра звернулася до поліції. За її заявою сектор дізнання Ужгородського районного управління поліції ГУНП у Закарпатській області 10 березня відкрив кримінальне провадження за частиною 2 стаття 171 КК України — “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Згодом публікації у фейсбук-спільнотах були видалені, однак Мудра надала ІМІ відповідні скриншоти.

Попри це, тиск тривав, розповіла Олена. За її даними, 14 березня той самий невідомий користувач поширив на ютубі та в соцмережах відео, змонтоване з її фотографій, з описом, як вона вважає, дискредитаційного характеру. Деякі з цих дописів згодом також видалили. Нові факти журналістка передала до поліції.

За її словами, фактом переслідування зацікавились у Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.

Як зазначила журналістка, вона хоче надати ситуації публічності, оскільки її персональні дані та дані її батьків, на її переконання, збирали компетентні люди для передання третім сторонам. Ті використали та поширили їх, щоб спаплюжити її репутацію та залякати.

“Я хочу привернути увагу до проблеми, коли фігуранти розслідувань переходять розумну межу у своїх намаганнях змусити журналіста замовчати, відмовитися від своєї роботи або зробити лояльним. Протягом останнього року меншою мірою, а також під час зустрічей з героями матеріалів для коментарів чи з їхньої ініціативи після публікацій я вже зазнавала, скажімо, “м’якшого” тиску. Однак після цього випадку я починаю перейматися, щоб наступним кроком не були погрози чи насильство”, — заявила Олена Мудра.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що головний редактор видання “Четверта влада” Володимир Торбіч надав свідчення як потерпілий у справі про перешкоджання журналістській діяльності з боку міського голови Рівного Олександра Третяка.

Кримінальне провадження відкрили за відмову у Рівненській міськраді надати інформацію за запитом журналіста про те, кому за останні два роки виділили службове житло.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter