Головреда “Четвертої влади” допитали у справі про перешкоджання його журналістській діяльності

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Головний редактор видання “Четверта влада” Володимир Торбіч надав свідчення як потерпілий у справі про перешкоджання журналістській діяльності з боку міського голови Рівного Олександра Третяка.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці видання.

Володимир Торбіч. Джерело: фейсбук-сторінка головреда “Четвертої влади”

Кримінальне провадження відкрили за відмову у Рівненській міськраді надати інформацію за запитом журналіста про те, кому за останні два роки виділили службове житло.

Запит головред “Четвертої влади” надіслав 19 серпня 2022 року. Він хотів отримати:

  • копії рішень Рівненського міськвиконкому про надання службового житла у Рівненській територіальній громаді 2021-го та 2022 року з прізвищами іменами та по батькові отримувачів та адресами (окрім номерів квартир) нерухомості;
  • копії дозволів Рівненського міськвиконкому на приватизацію службового житла 2021–2022 років у Рівненській територіальній громаді;
  • копії клопотань до Рівненського міського виконавчого комітету про надання службових житлових приміщень 2021–2022 років.

Однак 25 серпня журналіст отримав відмову за підписом міського голови Олександра Третяка, яку той аргументував воєнним станом. Мовляв, у цей час може бути “обмежено право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію”.

Юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов назвав цю відмову незаконною. Він пояснив, що “саме по собі посилання на воєнний стан не є фактом вседозволеного обмеження у доступі до інформації журналіста”.

Юрист пояснив, що відповідно до частини 5 статті 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпоряджання державним, комунальним майном, зокрема й до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

До того ж обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Тобто якщо копії містить інформацію з обмеженим доступом, її могли заштрихувати, а для ознайомлення надати інформацію, доступ до якої необмежений.

Попри це, у поліції Рівненського району двічі відмовлялися вносити заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Змусив їх зробити це лише Рівненський райсуд. 

У Нацполіції Рівненщини підтвердили “Четвертій владі”, що відкрили провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, а саме:

“Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності”.

Санкція статті передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на 20 січня 2023 року — 850 гривень) або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

У виданні розповіли, що в суді розглядають також протокол про адміністративне правопорушення, який представник офісу Уповноваженого склав на начальницю відділу обліку та розподілу житла Рівнеради Наталію Марщівську. Вона відмовилася надати аналогічну інформацію про надані квартири редакторці “Четвертої влади” Антоніні Торбіч.

Нагадаємо, що за даними Інституту масової інформації, 2022 року в Україні зафіксували 567 порушень свободи слова, з них 470 вчинила Росія під час повномасштабного вторгнення, 97 сталося внаслідок дій українських громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter