В Україні 2022 року зафіксували понад 550 випадків порушення свободи слова — ІМІ

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні 2022 року зафіксували 567 порушень свободи слова зафіксували, з них 470 вчинила Росія під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Такі дані наводять експерти Інституту масової інформації у річних підсумках моніторингового дослідження “Барометр свободи слова”.

Джерело: ІМІ

Серед злочинів росіян — вбивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, обстріли телевеж, погрози, напади на редакції медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, присвоєння бренду й створення фейкових клонів місцевих видань та каналів для поширення агресивної пропаганди.

Через повномасштабну війну щонайменше 216 медіа вимушені були припинити свою роботу не лише в регіонах, де велися бойові дії чи була окупація, але й там, де було відносно тихо — через фінансову кризу, спричиненої війною, йдеться в дослідженні.

За даними ІМІ, росіяни минулого року вбили в Україні 43 медійники: восьмеро загинули під час виконання журналістської діяльності, 35 — як учасники бойових дій або як жертви російських обстрілів не під час виконання професійних обов’язків.

Порушення свободи слова у вказаний період відбувалися також внаслідок дій українських громадян, таких ІМІ зафіксував 97. Це суттєво менше  ніж 2021-го (197) та 2020 років (229). 

Основними категоріями цих порушень стали:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності — 32 випадки;
  • обмеження доступу до публічної інформації та кіберзлочини — по 21 відповідно.

Одним з найобурливіших порушень року стало вимкнення мовлення каналів “Прямий”, 5 канал та “Еспресо” у цифровій мережі Т2.

Порушення свободи слова минулого року зафіксували в 19 регіонах країни. Найбільше в Києві та області — 32 випадки, на другому місці Полтавщина — 12, на третьому — Львівщина (8), за нею Рівненщина (6) та Дніпропетровщина (5).

Найчастіше право журналістів на професію порушували приватні особи, органи державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронці та судова влада, йдеться в дослідженні ІМІ.

Нагадаємо, що 2021 року в Україні зафіксували 197 випадків порушень свободи слова, з них 145 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter