“Прямий” і 5 телеканал оскаржать у суді відключення в цифровому мовленні

Дата: 02 Червня 2022
A+ A- Підписатися

5 канал і “Прямий” подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку за відключення від цифрового ефіру; водночас телеканал “Еспресо” намагається з’ясувати, хто саме винен у відключенні, тож звернувся до Служби безпеки України та прокуратури. 

Про це сказали керівники каналів у коментарі “Детектору медіа”.

До каналів почали надходити платіжки за послуги від “Зеонбуду” за квітень на суму близько 1,5 мільйона гривень, уточнюється в тексті повідомлення.

“Ми подали до суду на КРРТ, Держспецзв’язку і Кабмін, якому вони підпорядковуються. Ще не платили “Зеонбуду”, намагаємося зрозуміти, що з цим робити. Тому що технічно, як вони кажуть, сигнал ми віддаємо, але це не наш сигнал. Після тієї розмови на парламентському комітеті з нами більше ніхто не говорив, не виходив на зв’язок у жоден спосіб. Ініціатива поговорити з тими, хто виробляє марафон, Нацрадою і МКІП залишилася ініціативою”, — сказав гендиректор 5 каналу Володимир Мжельський.

Гендиректор “Прямого” Володимир Сташевський також повідомив про те, що телеканал подав заяву на КРРТ і Держспецзв’язку до суду. “Зеонбуд” і Нацрада з питань телебачення і радіомовлення у ній вказані як залучені сторони.

“З нами ніхто не зв’язувався, і жодних дій з відновлення мовлення, крім заяв Михайла Подоляка (радник голови Офісу президентаю. — Ред.), ми не бачили. Документи від “Зеонбуду” на сплату за надані послуги нам ще не надійшли”, — заявив він.

Перша заступниця гендиректорки телеканалу “Еспресо” Ірина Гандзюк пояснила, що вони не подавали до суду за відключення від цифрового ефіру, тому що продовжують збирати матеріали стосовно тих, хто саме відключив сигнал.

“Якщо перейти в юридичну площину, то у нас немає достатньо матеріалів, щоб можливо було оскаржити чиюсь дію, чи бездіяльність. Тому ми збираємо матеріали, подали заяви і в СБУ, і в прокуратуру, а вони її перенаправили на СБУ. Будемо реагувати по ситуації. Ми подали заяву в СБУ про вчинення кримінального правопорушення стосовно втручання в телекомунікаційні мережі”, — цитує “Детектор медіа” її слова.

За інформацією Гандзюк, СБУ цю заяву “не розглянула належним чином”. Тому “Еспресо” звернувся до суду, і суд зобов’язав службу розглянути її, відповідь ще очікується. 

Вона сказала, що з керівництвом телеканалу ніхто не комунікував стосовно позиції голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, який заявив, що інформаційні канали мали би виробляти “Єдині новини”.

“Еспресо” також отримав від “Зеонбуду” рахунок за послуги за квітень, але канал його ще не оплатив, уточнила вона.

“Вартість послуг за квітень – в межах 1,5 мільйона гривень. Рекламний ринок поки що фактично відсутній, телекомпанія має менші надходження. Тому ми вважаємо, що нам пріоритетніше виплачувати заробітну плату своїм працівникам, ніж платити “Зеонбуду” за послуги, які ми по факту не отримуємо”, — пояснила Гандзюк.

Кінцевого рішення щодо оплати в медіа ще не схвалили. За словами представниці телеканалу, якщо не вдасться в договірному порядку врегулювати це питання, то “Еспресо” позиватиметься в Господарський суд, зокрема й до “Зеонбуду” стосовно неналежно наданих послуг.

Водночас Потураєв у коментарі “Детектору медіа” зазначив, що відповіді на звернення надійшли ще не від усіх органів (Держспецзв’язку, КРРТ, “Зеонбуду”, Нацради і МКІП).

“Члени комітету вирішуватимуть, чи розглядатимуть це питання на засіданні комітету, чи просто в робочому порядку”, — сказав він.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали президента “Медіарух” та Комісія з журналістської етики.

Згодом 5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал.

Водночас, на думку Подоляка, телеканали вимкнули з цифри нібито через “шкідливий нарцисизм” п’ятого президента України Петра Порошенка, до пулу якого відносять вказані медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter