За рік в Україні зафіксували майже 200 випадків порушень свободи слова – ІМІ

Дата: 31 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні 2021 року зафіксували 197 випадків порушень свободи слова, з них 145 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такі дані станом на 30 грудня наводять експерти Інституту масової інформації (ІМІ) у моніторинговому дослідженні “Барометр свободи слова”.

Джерело: pexels.com

Минулого року ІМІ зафіксував 229 випадків порушень свободи слова, з них 171 – фізична агресія.

Основні категорії порушень:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 99 випадків (2020 року 125 випадків, 2019-го – 99);
  • побиття і напади, які супроводжувалися заподіянням тілесних ушкоджень, – 24 (20 і 23 випадки 2020-го та 2019, відповідно);
  • обмеження доступу до публічної інформації для журналістів – 18 (22  і 21);
  • кіберзлочини щодо медіа та журналістів – 16 (11 і 15).

Найпоширенішим типом порушення свободи слова залишилася фізична агресія щодо журналістів: нинішнього року, як 2020-го, це 74% всіх зафіксованих експертами порушень свободи слова в Україні.

Джерело: imi.org.ua

Основні причини ситуації – це карантинні обмеження, корупція й агресивне ставлення до її викриття, закритість влади всіх рівнів, високий рівень безкарності за напади на журналістів.

Так, станом на грудень 2021 року суди ухвалили лише десять вироків за “журналістськими” статтями.

Кількість випадків цензури в Україні в порівнянні з 2020 роком виросла в чотири рази, пише ІМІ. За даними медіаекспертів, минулого року зафіксовано два публічно відомих випадки цензури, 2021-го – вісім: як з боку представників влади, так і медіавласників.

Зменшення кількості перешкоджань журналістській діяльності пов’язане зі спокійнішою політичною ситуацією (2020 року в Україні відбувалися місцеві вибори), вважають експерти ІМІ. До того ж журналісти більше працювали онлайн, ніж офлайн через коронавірус.

Право журналістів на професію найчастіше порушували приватні особи, місцева влада, судова влада, Офіс президента та правоохоронці.

Порушення свободи слова протягом року фіксувалися у всіх 23 регіонах країни. Найбільше – в Києві та області (74 випадки), на другому місці – Запоріжжя та Одещина (по 12), на третьому – Харківщина та Полтавщина (по 10). Далі йдуть Хмельниччина та Волинь (по вісім випадків) і Черкащина, Рівненщина, Львівщина та Миколаївщина (по сім).

З тривожних тенденцій – на Харківщині збільшилася кількість випадків застосування фізичної агресії проти журналістів, а також зафіксовано обмеження доступу до інформації та кіберзлочини.

На Хмельниччині теж збільшилася кількість фізичної агресії. Зокрема, був скоєний напад на хмельницьку журналістку та регіональну представницю ІМІ Альону Березу.

Утиску своїх прав зазнали 72 журналісти та 56 журналісток.

Також експерти ІМІ зафіксували дев’ять випадків пошкодження майна журналістів, вісім випадків цензури, шість юридичного тиску та чотири непрямого тиску.

За останній місяць року в Україні експерти зафіксували 13 випадків порушень прав журналістів (станом на 29 грудня), 10 з них стосувалися фізичної агресії проти медійників.

Нагадаємо, що основними викликами для свободи слова 2021 року для українських журналістів стали карантинні обмеження як привід для недопуску журналістів, проблеми з доступом до державних органів та інформації, економічні виклики, безкарність за злочини проти журналістів, а також цензура або тиск із боку влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter