Основними викликами для свободи слова стали карантинні обмеження та доступ до держорганів – ІМІ

Дата: 21 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Основними викликами для свободи слова 2021 року для українських журналістів стали карантинні обмеження як привід для недопуску журналістів, проблеми з доступом до державних органів та інформації, економічні виклики, безкарність за злочини проти журналістів, а також цензура або тиск із боку влади.

Такі результати анонімного адресного опитування 160 медійників оприлюднив Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: pexels.com

Головним викликом у своїй роботі 69%* опитаних ІМІ журналістів назвали карантинні обмеження.

На другому місці – доступ до держорганів (53% респондентів).

Далі економічні виклики (49%), безкарність за злочини проти журналістів (48%), цензура або тиск із боку влади (39%).

Крім того, 37% опитаних журналістів та редакторів зазначили цензуру або тиск із боку власників як виклик для свободи медіа у 2021 році. 31% вказав фізичну агресію як основний виклик для свободи слова, і ще 27% респондентів зазначили про погрози, стеження, психологічний тиск і булінг.

Лише 2% респондентів указали, що 2021 року не стикалися з жодними загрозами у своїй професійній діяльності.

 

Щодо контенту медіа, 70% опитаних ІМІ медійників головними проблемами назвали хайп, емоції, намагання привернути увагу до свого контенту.

Водночас стільки ж респондентів указали головним викликом для контенту зростання впливу соцмереж і перетік аудиторій із традиційних медіа в соцмережі.

Другою ключовою проблемою в контенті є недбалість і помилки самих журналістів та редакторів, пришвидшення темпу роботи (53%).

Ще 52% опитаних ІМІ журналістів зазначили, що проблемою є дезінформація, зокрема проросійська, а також маніпуляції та фейки.

50% респондентів указали популізм і маніпуляції політиків та політичні замовлення як одну з ключових проблем для контенту українських медіа. Майже стільки ж журналістів (49%) основним викликом для медіа назвали джинсу.

Плагіат, рерайт і крадіжки матеріалів, фото-/відеоконтенту назвали проблемою української журналістики 37% опитаних медійників.

15% вважають, що в медіа є проблема із сексизмом, висвітленням чутливих категорій населення і загалом з висвітленням прав людини.

12,5% респондентів-журналістів указали, що 2021 року вони зверталися до правоохоронних органів по захист.

Водночас 12% опитаних ІМІ медійників зазначають, що через їхню професійну діяльність близькі зазнавали неприємностей чи погроз у 2021 році.

*Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька з них.

**Дослідження проводилося методом анонімного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку надсилали потенційним респондентам – чинним журналістам і редакторам. Усього отримано 160 відповідей від медійників. 29,5% – респонденти з Півдня України, 22,5% – з Центру, 17,5% – із Заходу, 10% – з Півночі, 8% – зі Сходу, 12,5% – з міста Києва. 53% жінок, 47% чоловіків. Дослідження проводилося протягом 1–15 грудня 2021 року.

Дослідження проведено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” в межах проєкту “Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України”. Матеріал відбиває позицію авторів і необов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter