Справу Анастасії Мацько перекваліфікували з перешкоджання професійній діяльності на погрози журналістці

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Кримінальне провадження, відкрите за заявою журналістки видання “Полтавська хвиля” Анастасії Мацько, перекваліфікували зі статті “Перешкоджання журналістській діяльності” на “Погроза або насильство щодо журналіста”.

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуку.

Анастасія Мацько. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

“Сьогодні дізналася, що прокуратура задовольнила моє клопотання та перекваліфікувала справу. Тепер розглядають як “Погроза або насильство щодо журналіста” (стаття 345-1 ККУ), як і мало бути від самого початку”, — написала журналістка.

Вона висловила сподівання на неупереджене досудове розслідування: “Чекаю на зустріч у суді. Цікаво, чи зможуть фігуранти повторити усе те, що говорили під час допиту, під присягою”.

Інцидент з журналісткою трапився під час сесії Полтавської міської ради 29 березня 2023 року. Тоді директор інспекції з контролю за благоустроєм міста Максим Малько та заступник голови Подільської райради в Полтаві Сергій Бойко, за словами медійниці, погрожували їй через її професійну діяльність. Факт погроз зафіксували журналісти інших видань.

“Бойко лайкою почав погрожувати мені розправою. Типу “дєвочка, ти допі**єлась”. Попросила надати пояснення. Він згадав про відео начебто мого авторства та мої висловлювання. Обіцяв, що без свідків він мені “детально пояснить”, які в нього до мене претензії. Його підтримав Максим Малько. Більше інформації не надали. І це все відбувається в міській раді”, – сказала вона.

Факт погроз зафіксували також журналісти інших видань. Зокрема, представник видання “Полтавщина” Микола Лисогор у телеграм-каналі “Фонтанзамільйон Полтава” переповів розмову.

“Вони сіли з двох боків від неї і говорили: “Ти шо, дєвочка? Відоси снімаєш? Поп*зді мнє тут. Я тєбє потом розкажу, отвєчаю”. Ці двоє підозрювали дівчину в тому, що вона монтувала негативні скетчі про райради”, – написав він.

Самі посадовці заперечили, що грубили й погрожували дівчині. У коментарі “Полтавській хвилі” Малько наявність погроз журналістці назвав “бурною фантазією”. Натомість розповів, що конфлікт виник у кулуарах міської ради вже після сесії й участь у ньому брали депутати міської ради.

Після закінчення засідання Анастасія написала заяву в поліцію. Її зареєстрували за статтею “перешкоджання журналістській діяльності”.

За кілька днів після інциденту адвокат Мацько Дмитро Семеха попросив поліцію перекваліфікувати кримінальне провадження з перешкоджання на погрози журналістці.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що закарпатська журналістка-розслідувачка Олена Мудра заявила про наклепницьку кампанію, розпочату в інтернеті через її професійну діяльність. “Репортери без кордонів” (RSF) закликали українську владу якнайшвидше розслідувати ці факти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter