“Ти шо, дєвочка? Відоси снімаєш?”: журналістка Анастасія Мацько заявила про погрози з боку двох полтавських посадовців

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістка видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько заявила, що під час сесії міської ради директор інспекції з контролю за благоустроєм міста Максим Малько та заступник голови Подільської райради в Полтаві Сергій Бойко погрожували їй через її професійну діяльність.

Кореспондентка написала заяву до поліції, там відкрили кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності, пише “Полтавська хвиля”.

Анастасія Мацько. Джерело: сайт “Полтавської хвилі”, фейсбук журналістки

Мацько розповіла, що 29 березня під час засідання сесії міськради до неї підсіли Бойко та Малько.

“Бойко лайкою почав погрожувати мені розправою. Типу “дєвочка, ти допі**єлась”. Попросила надати пояснення. Він згадав про відео начебто мого авторства та мої висловлювання. Обіцяв, що без свідків він мені “детально пояснить”, які в нього до мене претензії. Його підтримав Максим Малько. Більше інформації не надали. І це все відбувається в міській раді”, – сказала вона.

Факт погроз зафіксували також журналісти інших видань. Зокрема, представник видання “Полтавщина” Микола Лисогор у телеграм-каналі “Фонтанзамільйон Полтава” переповів розмову.

“Вони сіли з двох боків від неї і говорили: “Ти шо, дєвочка? Відоси снімаєш? Поп*зді мнє тут. Я тєбє потом розкажу, отвєчаю”. Ці двоє підозрювали дівчину в тому, що вона монтувала негативні скетчі про райради”, – написав він.

На переконання журналістки, погрози повʼязані з її роботою, адже посадовцям не сподобалися якісь відео нібито авторства Мацько.

Після закінчення засідання Анастасія написала заяву в поліцію. Її зареєстрували за статтею “перешкоджання журналістській діяльності”.

Водночас самі посадовці заперечують, що грубили й погрожували дівчині. У коментарі “Полтавській хвилі” директор інспекції з контролю за благоустроєм міста Максим Малько погрози журналістці назвав “бурною фантазією”. Натомість він розповів, що конфлікт виник у кулуарах міської ради вже після сесії і участь у ньому брали депутати міської ради.

Журналісти підтвердили, що суперечка між депутатами в холі міськради дійсно відбулася після сесії міськради. Декілька з них намагалися дізнатися, через що Бойко та Малько погрожували Мацько під час засідання.

Заступник голови Подільської районної в місті Полтаві ради Сергій Бойко сказав, що не міг погрожувати журналістці. 

“Я вже читав публікацію. Ви правду не пишете. Що мені з вами розмовляти? Я нікому не погрожував… А казати дівчині такі матюки… Де я, а де матюки дівчині? Це не про мене”, – цитує посадовця “Полтавська хвиля”.

За кілька днів після інциденту адвокат Анастасії Мацько Дмитро Семеха попросив поліцію перекваліфікувати кримінальне провадження з перешкоджання на погрози журналістці.

“За законом поліція відразу мала розпочати провадження за статтею 345-1 КК України. На сьогодні є всі підстави та докази для перекваліфікації”, – переконаний він.

Погоджується з ним і Анастасія Мацько, яка зауважила, що факт погроз підтверджений свідками, тому від початку провадження мали б відкрити саме за статтею “погрози”.

“Є факт, є свідки. На жаль, прошу про перекваліфікацію тільки зараз, втративши два тижні. Дуже сподіваюся, що поліцією буде задоволено клопотання і ми почнемо рухатися далі”, – сказала вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що закарпатська журналістка-розслідувачка Олена Мудра заявила про наклепницьку кампанію, розпочату в інтернеті через її професійну діяльність. “Репортери без кордонів” (RSF) закликали українську владу якнайшвидше розслідувати ці факти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter