Росіяни затримали кримського татарина в окупованій Новоолексіївці за підозрою в участі у “добробаті ім. Номана Челебіджихана”

Дата: 19 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Російські силовики затримали мешканця тимчасово окупованої Херсонщини за підозрою в участі у “кримськотатарському батальйоні”.

Про це інформує Кримська правозахисна група.

Окупанти інкримінують 66-річному мешканцю Новоолексіївки нібито членство у “кримськотатарському батальйоні” у 2015 році, де “займався веденням підсобного господарства, доставкою продуктів харчування на місце дислокації учасників формування та брав активну участь у зборах організації”.

Російські силовики порушили проти чоловіка кримінальну справу за статтею 208 КК Росії (“участь у збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, з метою, що суперечить інтересам Росії”).

Прізвище та ім’я затриманого не називаються.

Нагадаємо, батальйон імені Номана Челебіджихана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, яке з’явилося  на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Батальйон названий на честь Номана Челебіджихана — кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

Кримська правозахисна група також нагадала, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник звертає увагу на непропорційність покарання у цих типах кримінальних справ та пояснила, чому українські правозахисники вважають засуджених у цій категорії справ політв’язнями.

Ольга Скрипник

До російського законодавства внесли жорсткіші зміни про покарання після початку тимчасової окупації Криму. У цих справах чітко простежуються політичні підстави переслідування. Людей з цієї категорії кримінальних справ звинувачують у тому, що вони брали участь у батальйоні, який хотів порушити “територіальну цілісність Росії”, тобто виступали за те, що Крим – це Україна. Такої справи не було б, якби не було нападу Росії на Україну. Тому ці справи – прямий наслідок російської агресії в Україні”, – пояснює правозахисниця.

Раніше голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв в інтерв’ю “Суспільному” повідомив, що росіяни утримують більш ніж 33 українців, яких звинувачують у причетності до “кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана”.

За його словами, окупанти намагаються залякувати більше проукраїнськи налаштованих громадян, які живуть на окупованих територіях, і продемонструвати ефективну роботу спецслужб Росії та звітувати перед своїм командуванням, що вони активно працюють у Криму.

Детальніше про цей тип кримінального переслідування ZMINA пояснила англійською та українською мовами.  
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter