Коронавірус у Криму: Росія блокує доступ міжнародних організацій до окупованого півострова

Дата: 10 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Росія продовжує блокувати доступ до тимчасово окупованого Криму для міжнародних організацій. 

Про це в ефірі UA:Крим заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко, передає пресслужба Мінреінтеграції.

Ігор Яременко

“Україна всіляко сприяє організаціям, які направляють гуманітарні вантажі на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей України. Аналогічно ми могли б сприяти таким вантажам, які б ішли на територію окупованого Криму. Ми проводили відповідні консультації з нашими міжнародними партнерами. Вони готові. Більш того, вони навіть зверталися до країни-окупанта з пропозицією гуманітарної допомоги і обов’язковим доступом на територію окупованого півострова задля моніторингу ситуації. У відповідь отримали відмову”, – заявив Яременко.

Росія продовжує блокувати будь-який доступ на територію окупованого Криму для міжнародних моніторингових та міжнародних гуманітарних організацій, а також не дозволяє резидентам Криму – громадянам України, виїхати на материкову частину України аби придбати ліки, яких дійсно не вистачає на окупованому півострові”, – додав він

Яременко вважає, що такі дії держави-агресора можуть призвести до “значного погіршення епідеміологічної ситуації в Криму. Водночас він наголосив, уряд наразі обмірковує варіант із залученням стаціонарних лікарень на Херсонщині.

Окрім цього, Україна буде готова розгорнути спеціальні польові шпиталі біля КПВВ, гуманітарні табори. Раніше на це незаконний “перший віцеспікер парламенту Криму” Юхим Фікс заявив, що Криму і його жителям не потрібна допомога Києва в боротьбі з коронавірусною інфекцією.

За даними міністерства, через обмеження, запроваджені Росією, кількість громадян, які перетинають КПВВ в обидва боки зменшилася до близько 700 на день. Також Яременко нагадав, що громадяни, які виїжджають на материкову частину України, мають встановити собі на смартфон додаток “Дія” та зробити ПЛР-тест. Крім того, ті, хто не має постійного місця проживання на материку, мають можливість дочекатися результату тесту в спеціально облаштованих місцях у Херсонській області.

Нагадаємо, Представництво президента України в Автономній Республіці Крим занепокоєне критичною гуманітарною ситуацією, яка склалася в Криму через поширення коронавірусної інфекції. Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов на початку листопада заявив, що на півострові не запроваджуватимуть обмежень для туристів через коронавірус. За даними Украероруху, Росія збільшила частку незаконних польотів до окупованого Криму.  

Меджліс кримськотатарського народу закликав Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні та Моніторингову місію ООН з прав людини відвідати Крим через “катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності на коронавірус”. Меджліс також ініціював збір допомоги хворим на коронавірус у Криму.

Окупаційна влада півострова звітує про 221 новий випадок зараження COVID-19 за останню добу. З них 148 – в АР Крим та 73 – в Севастополі.
 
За даними оперативного штабу сусідньої Росії, в Криму через коронавірус померло відразу 15 осіб. Кримська правозахисна група стверджує, що Росія спеціально занижує кількість померлих від коронавірусу.
 
Так званий “міністр охорони здоров’я Криму” Олександр Остапенко повідомив, що загалом у лікарнях Криму залишилося близько 200 вільних місць для хворих на коронавірус.  3 листопада Остапенко запевняв, що за місяць на півострові додатково розгорнули 529 ліжок для хворих на COVID-19.
 
Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter