Меджліс просить ОБСЄ та ООН відвідати Крим через “катастрофічну ситуацію з коронавірусом”

Дата: 27 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Меджліс кримськотатарського народу закликав місії ОБСЄ та ООН відвідати тимчасово окупований Крим через “катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності на коронавірус”.

Про це повідомив голова Меджлісу Рефат Чубаров на своїй фейсбук-сторінці

“Кількість щоденних випадків захворюваності на COVID-19 на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополя давно вже перевищила рівень, який може бути забезпечений можливостями існуючих медичних установ і наявного персоналу лікарів, внаслідок чого багатьом пацієнтам, хворим на коронавірус у його важкій формі, відмовляють у госпіталізації, прирікаючи людину на вірну смерть”, – йдеться в заяві.

Чубаров додає, що російська окупаційна влада Криму приховує від громадськості й міжнародних організацій об’єктивну картину захворюваності та смертності внаслідок коронавірусу.

Крім того, зазначає голова Меджлісу, медичному персоналу лікарень суворо наказано вказувати в документах померлих причиною смерті одну із супутніх хвороб пацієнта без вказівки на COVID-19. Засекречена й інформація про епідеміологічну ситуацію в місцях позбавлення волі й про стан здоров’я незаконно утримуваних у них кримських політв’язнів.  

Чубаров наголосив, що головною причиною погіршення епідеміологічної ситуації є уникнення Росією як державою-окупантом заходів щодо захисту здоров’я та життя населення окупованої території.

Президія Меджлісу закликає СММ ОБСЄ в Україні та Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні відвідати тимчасово окуповану РФ територію Автономної Республіки Крим для вивчення ситуації з дотриманням прав людини на півострові, зокрема щодо охорони здоров’я та надання медичної допомоги в разі захворювання.

Також відомство закликає ВООЗ надати жителям тимчасово окупованого РФ Криму якісне медичне обслуговування в умовах пандемії.

 

Напередодні ZMINA повідомляла про стурбованість Представництва президента України в Автономній Республіці Крим критичною гуманітарною ситуацією, яка склалася в Криму через поширення коронавірусної інфекції.

За 24 жовтня в Криму підтвердили 318 нових випадків захворювання на коронавірус, повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на так зване міністерство охорони здоров’я Криму. З них 63 – в Севастополі і 255 – в АР Крим. Одна людина померла від цієї хвороби.

Усього з початку пандемії в Криму заявляють про 10 225 випадків захворювання на нову коронавірусну інфекцію (1976 – у Севастополі й 8249 – в АР Крим). Загалом з початку пандемії повідомлялося про 190 смертельних випадків, спричинених цим захворюванням.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter