Меджліс збирає допомогу хворим на коронавірус у Криму – Чубаров

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Меджліс кримськотатарського народу розпочинає збір допомоги хворим на коронавірус у тимчасово окупованому Криму.

Про це в ефірі телеканалу “Дом” повідомив голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Рефат Чубаров

“Хочу сказати, що катастрофічна ситуація з поширенням коронавірусу в Криму стала предметом обговорення на виконавчому комітеті Всесвітнього конгресу кримських татар і Меджлісу кримськотатарського народу. Ми провели кілька онлайн-зустрічей з діаспорою і з Кримом. І в результаті народилося рішення про те, щоб організувати збір ресурсів, зокрема ліків, щоб допомогти найбільш нужденним, хворим людям у Криму. І ми визначили кримськотатарську громадську організацію “Кримська сім’я” – це та організація, яка модерує на материковій Україні ці дії”, – розповів Чубаров.

Він повідомив, що рівень інфікування коронавірусом у Криму досягнув такої межі, коли професійних лікарів уже не вистачає. Як відомо, незаконний “міністр охорони здоров’я Криму” Олександр Остапенко 28 жовтня повідомив про щонайменше 30 медпрацівників із сусідньої Росії, які мають заповнити кадровий дефіцит на Кримському півострові. Раніше кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов казав про прибуття 70 лікарів з Росії. 

“Дуже багато людей змушені лікуватися вдома. Часто літнім людям відмовляють у госпіталізації. Лікарі в Криму отримали сувору настанову, щоб у разі смертності вказувати ту супутню хворобу, яка була спричинена коронавірусом. І в аптеках Криму зникли найбільш затребувані ліки… Чому Російська Федерація як держава, що окупувала Крим, з цим не справляється?” – сказав голова Меджлісу.

Водночас Чубаров повідомив, що окупаційна влада допомагає посадовцям, які захворіли на COVID-19.

“Ви знаєте, що так званий віцепрем’єр Романовська, коли захворіла, її вивезли одразу за межі Криму. Так само Ковітіді, так званий сенатор, лікується в Москві. Так званий мер міста Ялта Імгрунт помер на території самої Росії. Тобто своїх людей вони рятують. Усі інші люди, громадяни України, які живуть на території окупованого Криму, для Росії не є об’єктом особливої уваги”, – резюмував лідер кримських татар.

Напередодні Меджліс кримськотатарського народу закликав Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні та моніторингову місію ООН з прав людини відвідати анексований Крим через “катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності на коронавірус”.

ZMINA також повідомляла про стурбованість Представництва президента України в Автономній Республіці Крим критичною гуманітарною ситуацією, яка склалася в Криму через поширення коронавірусної інфекції.

Окупаційна влада в Криму звітує про 216 нових виявлених випадків зараження коронавірусом за 29 жовтня. 

Усього з початку пандемії в Криму заявляють про 11 543 випадки захворювання на нову коронавірусну інфекцію. Загалом з початку пандемії повідомлялося про 207 смертельних випадків, спричинених цим захворюванням.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter