Російський касаційний суд розгляне справу про штраф для кримської журналістки Лутфіє Зудієвої (виправлено)

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Суддя Четвертого касаційного суду загальної юрисдикції в російському місті Краснодар Оксана Арсеновна Шидакова 12 лютого 2024 року прийняла до розгляду касаційну скаргу щодо рішення незаконного “суду” в Криму про штраф для громадянської журналістки Лутфіє Зудієвої, яку окупаційні силовики затримали під час виконання журналістських обов’язків.

Про це повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність” виданню ZMINA.

Громадянська журналістка “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієва

Незаконний “Залізничний районний суд” у тимчасово окупованому Сімферополі 27 липня 2023 року оштрафував журналістку на 12 тисяч рублів за ч. 1 ст. 20.2.2 Кодексу РФ про адмінправопорушення. Журналістка планувала працювати над репортажем у кримінальній справі кримських татар Нарімана Джеляла та братів Ахтемових.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року під будівлею незаконного “Верховного суду республіки Крим” співробітники “поліції” затримали 14 вільних слухачів та журналістів, що прийшли підтримати підсудних Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, у справі яких призначили відкрите засідання з розгляду апеляційної скарги.

 

Підставою для затримання, за словами поліцейських, стало повідомлення на екстрену службу 102 про нібито порушення громадського правопорядку. Затриманих посадили в автобус та відвезли до “Залізничного відділку поліції” для встановлення ідентичності.

Раніше редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання  зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

У лютому 2020 року Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

У листопаді 2023 року правозахисники представили імена причетних до переслідування та тиску на незалежних журналістів у тимчасово окупованому Криму.

До списку ввійшли “прокурори”, які мали б реагувати на порушення прав людини й заяви журналістів про катування та притягувати до відповідальності злочинців.

За даними правозахисників, на десятьох фігурантів списку не поширюються міжнародні санкції, і правозахисні організації домагатимуться їхнього введення. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter