За роки окупації Криму понад 50 журналістів “Крим.Реалії” зазнали тиску з боку російських спецслужб – редактор проєкту

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Понад 50 журналістів, які працювали для проєкту Радіо Свобода “Крим.Реалії”, зазнали тиску з боку російських спецслужб у тимчасово окупованому Криму. 

Про це під час україно-естонської онлайн-дискусії “Національна стійкість: як окупація Криму впливає на Україну?” повідомив редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула, передає кореспондент видання ZMINA.  

Протягом останніх семи років через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Притула нагадав про справи журналістів, зокрема Миколи Семени та Тараса Ібрагімова

“Усі, хто зараз працює “в полі” в Криму, практично ведуть свою діяльність нелегально. Вони працюють у підпіллі, ризикуючи не лише своєю свободою, а й часто життям. Ми знаємо випадки, коли журналістів у Криму викрадали та коли вони зазнавали серйозної небезпеки”, – сказав він. 

Володимир Притула також нагадав про громадянських журналістів ініціативи “Кримська солідарність”, яких РФ переслідує за висвітлення політичних утисків на півострові. Йдеться, зокрема, про Нарімана Мемедемінова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова, Сервера Мустафаєва, Рустема Шейхаліва. Російська Федерація засуджує таких журналістів за терористичними статями до 15–20 років ув’язнення. 

Крім того, він повідомив, що окупаційна влада депортувала з півострова десятки іноземних журналістів. 

На переконання медійника, через політику РФ з дезінформації і блокування роботи незалежних ЗМІ та журналістів громадяни як на материковій Україні, так і в Криму не отримують об’єктивної і достовірної інформації, а отже вони дезорієнтовані. 

“Ми постійно перебуваємо на зв’язку з колегами в Криму та нашою аудиторією там. Усі вони кажуть, що на півострові відбуваються складні суспільні процеси певного протверезіння та усвідомлення, що щось не так сталося сім років тому. Але відсутність повної, достовірної інформації впливає на кримчан, дезорієнтує їх та ускладнює їм життя“, – пояснив Притула.  

Нагадаємо, у лютому 2020 року Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Згідно з тогорічним дослідженням Кримської правозахисної групи, понад 40% досліджених регіональних ЗМІ публікують у новинах неправдиву інформацію, яка стосується Криму.

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter