Експолонені журналісти закликають до солідарності із кримськими блогерами

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Напередодні Всесвітнього дня свободи преси колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Відповідного листа до штаб-квартир федерацій у Брюссель у вівторок, 28 квітня, надіслала Національна спілка журналістів України (НСЖУ), інформує пресслужба організації.  

Повідомляється, що вони написали листа до керівництва МФЖ та ЄФЖ із закликом посилити міжнародний тиск для звільнення колег у межах кампанії журналістської солідарності.

Заяви, які приймали Міжнародна та Європейська федерації журналістів, а також спілки журналістів низки країн, відіграли свою особливу, надзвичайно важливу роль у поширенні правди про українських журналістів, переслідуваних Російською Федерацією і проросійською “владою” на Донбасі. Ваша принципова позиція посилювала міжнародний тиск для нашого звільнення, давала наснаги й натхнення в’язням чинити спротив варварству та вірити, що день свободи настане”, – йдеться в листі.

Колишні бранці переконані, що зараз потужної міжнародної підтримки, солідарності та співучасті потребують кримські громадянські журналісти, які переслідуються російською владою в анексованому Криму.

“Переконані, що незаконно утримувані та ув’язнені кримськотатарські громадянські журналісти Наріман Мемедемінов, Сервер Мустафаєв, Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв мають бути негайно звільнені”, – йдеться далі у зверненні.

Нагадаємо, що Роман Сущенко є кореспондентом національного інформаційного агентства Укрінформ та членом НСЖУ. Він був незаконно заарештований та утримувався в Російській Федерації з вересня 2016 до 7 вересня 2019 року. Станіслав Асєєв – автор проєкту “Радіо Свобода” “Донбас.Реалії”. Його незаконно утримували в окупованому Донецьку з травня 2017 до 29 грудня 2019 року.

У лютому Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter