Російські пропагандисти розповідають про “катування в українському полоні”, до яких вдаються щодо полонених українських бійців

Дата: 01 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії за гроші з президентського фонду знімають пропагандистський проєкт, у рамках якого випустили ролик про нібито повернуту з українського полону жінку, якій на спині залишили шрам у вигляді нацистської свастики. До таких тортур вдаються щодо українських військових у російському полоні, яким після повернення додому роблять пластичні операції. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Скриншот відео

Пропагандистські ролики відзняті у рамках проєкту “Вголос” (російською “Вслух”) та почали виходити у ютубі влітку минулого року, але у РФ їх нібито показують у школах та у кінотеатрах. Попри те, що американський сервіс протидіє російській пропаганді, відео досі можна знайти на платформі. 

“Кіножурнал”, як його називають автори, став своєрідним продовженням кіножурналу “Фітіль”, випуски якого показували у кінотеатрах протягом п’ятнадцяти хвилин перед початком сеансу у СРСР. Знімають “Вголос”, зокрема, за гроші з фонду Путіна, що має “підтримувати проєкти у галузі культури, мистецтва та креативних індустрій”. 

За гроші з цього ж фонду вже знімали серіал про депортації українських дітей та росіян, які допомагають у цьому, а також про окупацію ЗАЕС. 

Ролик про “закатовану в українському полоні” має назву “Надія” та розповідає про нібито жінку Надію Бодрову. У зніманні випуску брали участь актори Ліна Веселкіна, Олександр Хотенов, Всеволод Хованський та Наталія Малінська

За сценарієм, до пластичної клініки приходить військова хірургиня, до якої спочатку залицяються двоє хірургів. Під час прийому жінка показує спину, після чого стає зрозуміло, що її катували у полоні – випалили на тілі нацистську свастику. Лікарі кажуть, що випадок складний і доведеться робити не одну дорогу операцію, на що акторка каже : “Свастику приберіть, інше можна не чіпати”.

Наприкінці відео актори, які грають лікарів, починають роздумувати про те, щоб поїхати на війну в Україну, проводячи паралелі з дідами під час Другої світової війни. 

Історія, що розповіли у відео російські пропагандисти, схожа на історію з реального життя, але стосується тортур українського військовослужбовця у російському полоні. Після повернення лікарі допомагають йому приховати сліди того, що росіяни вирізали на лобі нацистську свастику. За словами постраждалого, той, хто робив це, погрожував ще й розчленувати бійця.  

Фото: Неопалимі

Схожі випадки не поодинокі, наприклад, у російській колонії українським військовополоненим вирізали літери Z на щоках. 

Нагадаємо, що умови, в яких тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, експерти ООН оцінюють як катування. Правозахисники знають про щонайменше 49 українських військовополонених, які померли під час перебування в полоні росіян

Водночас ще у 2022-му звільнений з полону росіянин Михайло Радигін удома на регіональному телебаченні розповів, як добре йому було в полоні в Україні, бо “у них там ця Женевська конвенція працює”. Владі довелось видаляти випуск. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter