Російське МВС запропонувало полегшити процес переселення до країни українців з ОРДЛО

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Російське міністерство внутрішніх справ підготувало проєкт указу, яким планують спростити процес переселення українців з ОРДЛО до РФ. 

Про це повідомили на сайті відомства. 

Із 2006 року в Росії діє спеціальна програма “допомоги переселенню співвітчизників”, однією з цілей якої є “розв’язання демографічних проблем”. Фото: Міграційна служба РФ

У документі українців, які змушені жити під російською окупацією на Донбасі, називають “співвітчизники”.

Із 2006 року в Росії діє спеціальна програма “допомоги переселенню співвітчизників”, однією з цілей якої є “розв’язання демографічних проблем”. Учасники цієї програми мають право, наприклад, на компенсацію транспортних витрат на переїзд, на безмитне ввезення майна, виплати щомісячного забезпечення для безробітних та інші пільги.

Наразі, щоб стати учасником програми, жителі ОРДЛО мають відвідати російське консульство в Україні, але якщо зміни підтримають, то зробити це вони зможуть безпосередньо на території РФ.

Із 2019 року Росія почала видавати свої паспорти мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей, а потім спростила процес видавання й для мешканців підконтрольного українському уряду Донбасу. Минулого року президент РФ Володимир Путін визнав своїм указом українців та білорусів носіями російської мови та звільнив їх від спеціального іспиту для отримання громадянства.

Світова спільнота різко засудила такі кроки, назвавши їх підривом Мінських домовленостей, а низка країн, наприклад Німеччина та Естонія, відмовилися визнавати російські паспорти жителів ОРДЛО. За даними СБУ, видані документи не роблять отримувачів громадянами РФ, адже їх виписують з порушеннями: проставляють коди підрозділу Міграційної служби Ростовської області, якого не існує.

Попри це Росія продовжує примусову паспортизацію та навіть незаконно залучає українців до голосування на виборах у Держдуму. 

На думку української влади, це є елементом репресивної політики, а тому правоохоронці відкривають кримінальні провадження за такими фактами. 

Нагадаємо, що нещодавно російська компанія переселила 2 тисячі шахтарів із сім’ями з ОРДЛО до Якутії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter