Телеграм-канали дозволяють російським пропагандистам ефективніше впливати на думку українців – ІМІ

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Масове використання телеграм-каналів для поширення російських наративів дозволяє пропагандистам ефективніше впливати на думку українців.

Таку думку висловила виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк під час експертного обговорення “Нові виміри російської пропаганди. Інформаційні спецоперації в Telegram”.

Джерело: REUTERS

Вона розповіла, що росіяни під час окупації Запорізької, Херсонської областей у кожному окупованому селищі чи містечку створили по кілька телеграм-каналів під різними назвами на кшталт “Мелітопольська адміністрація” тощо. Водночас уже готові ресурси їм продавали деякі місцеві власники телеграм-каналів, ІМІ зафіксував такі випадки. 

“Зараз через ці канали, яких сотні, поширюється одна й та сама російська пропаганда. Можливо, вносяться невеликі корективи, але її дуже багато. Чому так робить Росія? Тому що телеграм-канали для них – ресурс, який хоч трохи дозволяє російській пропаганді бути гнучкою та адаптивною. Ця пропаганда дуже вертикально побудована, вона абсолютно не гнучка в порівнянні з українським інформаційним простором, дуже “суха” для українців”, – пояснила Романюк. 

Український інформпростір більш живий: якщо щось відбувається, одразу з’являється багато мемів, громадяни активно реагують на події чи ситуації, в Росії ж усі канали поширення інформації дуже чітко контрольовані, уточнила вона. 

Російське телебачення здебільшого працює на свою та білоруську авдиторію. А ось телеграм-канали дозволяють впливати саме на мешканців України.

“Українці не звикли до такого “дубового” подання інформації, як це роблять російські пропагандисти на ТБ, а телеграм створює враження динамічного, оперативного контенту. Проте власник телеграм-каналу зазвичай не вказаний. І в читачів складається враження, що інформацію транслює хтось із місцевих, тож йому, мабуть, можна вірити. Це хибне враження”, – пояснила експертка. 

Протидіяти цьому можна  лише в один спосіб – довіряти й підтримувати якісну журналістику, переконана Романюк.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними дослідників інформаційного простору, кількість вебсайтів, які поширюють російську дезінформацію, після повномасштабного вторгнення Росії до України зросла більш ніж удвічі. На початку серпня 2022 року дослідники виявили 250 таких вебсайтів проти 116 в березні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter